Хората, страдащи от астма, умират както заради собствената си небрежност, така и заради тази на някои медицински лица, предупреждат великобритански експерти.

 

Данните сочат, че около половината от болните от астма не са с добър контрол над болестта, въпреки че съществуват качествени лекарства.


 

Причината е, че симптомите на заболяването са широко подценявани. Половината от хората с такъв проблем не получават навременна лекарска помощ, докато не дойде окончателният пристъп с фатален край.

 

На всеки осем часа един човек умира от астма.

 

Само в Англия през 2012 г. смъртните случаи, причинени от астма, са били над 1200. Има и такива случаи на деца, изложени на пасивно тютюнопушене в дома.

 

Специалистите припомянят, че астмата най-често е съпроводена от кашляне, хрипове, задъхване и болка и напрежение в областта на гърдите.

При всеки човек обаче състоянието и пристъпите са специфични, затова при подобни оплаквания е необходимо да се извършат съответните изследвания.

NEWS_MORE_BOX

 

Противопоказно е самопоставянето на диагнозата „настинка“ и самолечението, което може да влоши здравето на организма.

 

Учените посочват, че дори и лекарите често да не обръщат нужното внимание на пациентите си с астматични пристъпи, като по-голямата част дори не се и документират.

 

Те твърдят също, че не е препоръчително да се задоляваме само с широко разпространения подход за облекчаване с инхалатори. Нито пък да прекъсваме назначеното ни лечение, дори и след като симптомите отшумят, мислейки, че болестта си е отишла и няма защо да приемаме повече медикаменти.

Иначе за предпазване от болестта е трудно да се говори.

 

Изследователите припомнят обаче, че можем да се опитаме да спазваме определен режим с повече пресни плодове и зеленчуци, зърнени и бобови храни, да прекарваме повече време сред природата и да се движим ежедневно.