Всеки, който носи контактни лещи ще потвърди, че му се е случвало да задреме след обяд или вечер преди да си е свалил лещите. Както се знае отдавна, това е лош и изключително вреден навик, който може да доведе до сериозни очни инфекции и дори загуба на зрението.

 

Водещи очни специалисти съветват да бъдете отговорни и да не допускате дори кратка дрямка с контактни лещи. Изградете навик, че преди да прихлупите очи дори за 5 минутки, трябва да си махнете лещите. Това ще ви спести бъдещи проблеми и усложнения.


 

Американският център за превенция и контрол на заболяванията прави осведомителна кампания, в която се подчертават рисковeте, които крие спането с контактни лещи. В центъра има документирана информация за хора, развили сериозни очни инфекции след като са спали с лещите си.

 

Инфекцията се нарича микробен кератит, инфекция на корнеята (роговицата на окото), причинена от бактерии, гъбички или вируси. Повечето от тези пациенти преминават през няколко месечна терапия, а при някои се налага транспантация на нова роговица.

 

В един от случаите 34-годишен мъж, носещ контактни лещи споделя, че му се случва да заспива с контактни лещи по 3 – 4 нощи в седмицата, а също така плува с тях. Той започва да се оплаква от зачервяване на очите и размазано виждане с лявото око. Тези симптоми са били лекувани с антибактериални и противогъбични медикаменти в продължение на два месеца. Но симптомите не се подобрявали.

 

След подробни изследвания лекарите установили наличие на изключително рядка инфекция, която не се лекува с конвенционалните продукти. Веднъж назначено правилното лечение, инфекцията била излекувана. Но това отнело шест месеца и частична загуба на зрението на пациента.

 

За да предпазите очите си от инфекции специалистите съветватват:

  • Измийте си ръцете преди да пипате контактните лещи;
  • Махайте лещите преди сън, къпане или плуване;
  • Обработвате лещите със специални разтвори всеки път, когато ги свалите;
  • Почиствайте лещите след всяка употреба;
  • Сменяйте лещите на всеки три месеца.