Някои таят надежда, че активността на коронавируса ще стихне с настъпването на лятото. Имаше известни предположения, че високите температури и високата влажност на температурата играят роля в ограничаване на разпорстранението на вируса. Не на това мнение са американските експерти, които са предоставили открит доклад от своето изследване на Белия дом.


Докладът е на Националната академия на науките, инженерството и медицината на САЩ. Той разглежда наличните данни за факторите, които влияят на активността и интензивността на разпространение на коронавируса. Становището им гласи, че може да се очаква спад на пандемията, но това ще е вследствие на мерките, които взима населението. Температурата и влажността на въздуха не са надеждни по отношение ограничаването на пандемията. Един от съавторите споделя пред The New York Times д-р Кристиан Андерсен, имунолог от Института за трансланциони изследвания Скрипс в Калифорния и член на Постоянния комитет по възникващи инфекциозни болести и здравеопазване на 21 век на Националната академия, че дори в началото на лятото в САЩ да настъпи спад на разпространението на коронавируса, това няма да е заради навлизането в топлия сезон и призовава политиката и стратегиите за справяне с пандемията да не се основават на надежда.  


Наличните проучвания, засягащи връзката между разпространението на коронавируса и условия на околната среда като температура и влажност на въздуха, според експертната комисия са с негарантирано качество. Не случайно експерти от цял свят многократно обръщат внимание, че човечеството знае твърде малко за новия коронавирус – все пак той се появи през ноември миналата година и за време от 4-5 месеца не може да се очаква пълно познаване на нещо, което в момента се развива.  Човешкото поведение е от ключово значение за управляването на пандемията. Ако един заразен с коронавируса човек кашля или киха достатъчно близо до друг, то температурата и влажността няма да са от толкова голяма значение, обръщат внимание американските експерти.


В действителност в доклади към същата Академия има данни, че високата температура и влажност на въздуха е възможно да намалят способностите на коронавируса да се разпространява в околната среда, но те са възоснова на ограничени проучвания, от които сериозен учен не може да прави категорични изводи. 


Има подозрение, че коронавирусът се разпространява по-лесно в по-студена среда. Наблюдавайки глобуса не един или двамата са забелязали, че по-южните страни сякаш са по-малко засегнати, както и Австралия, където бе лято. Въпреки че днес за разпространението на пандемичен вирус по света са достатъчни няколко туриста, за да „пламне“ цялата планета, да се правят подобни изводи за 4-5 месеца е несериозно. Все пак и в Русия доскоро разпространението на коронавируса беше слабо, а там климатът е студен.


Учените отбелязват, че пандемиите не се държат по същия начин както сезонните епидемии. "През последните 250 години човечеството е преживяло 10 грипни пандемии: 2 са започнали в Северното полукълбо през зимата, 3 през пролетта, 2 през лятото и 3 през есента. Всички те имат втори пик 6 месеца след появата на вируса в човешката популация, независимо от това кога е тръгнала първата вълна", се пише в доклада.

 

Източници:

https://www.nytimes.com/2020/04/08/health/coronavirus-summer-weather.html
https://www.nap.edu/catalog/25771/rapid-expert-consultation-on-sars-cov-2-survival-in-relation-to-temperature-and-humidity-and-potential-for-seasonality-for-the-covid-19-pandemic-april-7-2020