Сезонът на запушения нос и тежестта в синусите е вече тук. Най-често вирусните инфекции или зимните простуди протичат с хрема. Изключително неприятно и дискомфортно състояние. В такива случаи на помощ идват назалните спрейове с деконгестанти.

 

Най-употребяваните медикаменти са: Xylometazoline, Oxymetazoline, Tramazoline. В аптеките можем да ги намерим под форма на назални капки и спрейове.


 

Те намаляват отока на носната лигавица при хрема като предизвикват свиване на кръвоносните съдове, потискат прекомерното кръвоснабдяване и намаляват количеството на секрета. 

 

Основно противопоказание на деконгестантите е продължителната употреба. Никой от медикаменти не бива да се използва по-дълго от 3-5 дни. По-продължителното приложение може да доведе до вторично разширение на кръвоносните съдове и медикаментозен ринит и привикване.

 

Противопоказана е употребата им при пациенти с глаукома, операции на черепа през носната кухина както и при ринити, които протичат без секреция. С внимание се употребяват и при пациенти със сърдечни заболявания.

 

Дозировка. Обикновено назалните деконгестанти се прилагат 3-4 пъти дневно по 1-2 впръсквания

или 1-2 капки във всяка ноздра. Приложението им при деца под 6-годишна възраст не е особено препоръчително.

 

Лекарствени взаимодействия. Редки са случаите на лекарствени взаимодействия с трициклични антидепресанти и МАО-инхибитори. Пациентите на такава терапия не бива да използват деконгестанти. Комбинирането им с продукти като ефедрин и псевдоефедрин не трябва да се практикува поради сумарния ефект от тяхното действие.

 

Нежелани реакции. Разумната употреба на деконгестантите не се свързва със сериозни странични ефекти. Но прекомерната употреба води до значителни нарушения като локално дразнене, парене, неприятна сухота на назалната лигавица. При пациенти със сърдечни заболявания може да се наблюдава сърцебиене и повишено кръвно налягане.

 

Предозиране. Значителното предозиране може да доведе до системни реакции и следните симптоми: разширени зеници, гадене, повръщане, висока температура, сърдечна аритмия, повишено кръвно налягане, потискане функцията на централната нервна система, сънливост. В случай на предозиране е необходима консултация с лекар.

 

Предозиране с назални деконгестанти се наблюдава рядко, в случаи, когато медикаментът погрешно е бил приеман перорално.