Кой не е усещал дискомфортът от запушения нос? Имаме чувството на тежест в основа на носа. Опитвайки се да се освободим от тази тежест се допуска грешка – силно духане на носа. Изследвания показват, че при издухването на носа част от секрецията преминава в синусите, което може да стане причина за вторична инфекция и синузит.

 

Причината за запушеният нос не е толкова насъбралият се секрет, а набъбването на носната лигавица, в резултат на възпалените кръвоносни съдове.Тук на помощ идват назалните деконгестанти. Това са лекарства, които притежават съдосвиващ ефект и намаляват веднага отока в носа. Това довежда до бърза и продължителна деконгестия (отбъбване) и последващо намаляване на назалната секреция.

 

Деконгестантите могат да се прилагат под формата на таблетки или локално – спрейове и капки. Поради по-изразените странични ефекти на системните деконгестанти по-предпочитани са локаните форми.

 

Използването на деконгестантите при хора с хипертония, глаукома и диабет може да е причина за сърцебиене и повишаване на артериалното налягане. Причината за това е, че съдосвиващите агенти десйстват и като стимуланти на сърдечната дейност.

 

Такива ефекти при локалните препарати са много слабо застъпени, но използването им при рисковите групи е с повишено внимание.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Локалното прилагане цели лекарството да влезе нагоре към основата на носа, а не стичане към гърлото. Поради тази причина деконгестантите под формата на спрей са многократно по-ефективни от капките. Нанасяйки ги директно върху огнището на възпалението спрейовете са до 4-5 пъти по-ефективни от системните деконгестанти.

 

Независимо дали са орални или локални тези лекарства не бива да се използват повече от 3-5 дни, тъй като предозирането им води до тежък оток и привикване.

 

Поради безрецептурния режим на предписване има все повече слуачи на ринити в следствие на предозиране с деконгестанти. Те се проявяват с перманентно запушен нос, който не се повлиява или се повлиява за кратък период от локалните деконгестанти.


Най-използваните лекарства у нас са Xylometazoline, Oxymetazoline, Tramazolin. Предлагат се под форма на спрей и капки.

 

Алтернатива на лекарствта за отбъбване е използването на т.нар. хипертонични солени разтвори за промивка. Те механично отмиват носната секреция и имат лек отбъбващ ефект, който трае по-кратко. Но могат да се използват след предозиране с деконгестант.