Болестта на Алцхаймер е сериозно невродегенеративно нарушение, което предизвиква голяма част от смъртните случаи в напреднала възраст. Тя е най-често срещания вид деменция.

 

До момента не е известно ефективно лечение за това заболяване. Терапията се прави с цел облекчаване на симптоматиката и подобряване качеството на живот.


 

Поради тези причини и все по-голямата честота на заболяването, учени непрестанно търсят нови начини за справяне с проблема.

 

Нова разработена назална ваксина навлиза във фаза 1 на клинично проучване. След преминаването на този етап ще се разбере дали тази ваксина е безопасна за употреба при хора, а последващи наблюдения ще определят нейната ефикасност.

 

Учените от Brigham and Women’s Hospital в Бостън, които разработват този препарат, са публикували добри резултати от направени до момента изследвания през 2005, 2008 и 2012 година.

 

Ваксината стимулира имунната система на човек, по начин изпозван и при друг тип лечения, с доказана безопастност при хора.

 

Учените се надяват, че ваксината ще активира белите кръвни клетки, разположени в лимфните възли на шията, насърчавайки тези имунни клетки да изчистят бета-амилоидните плаки, за които се предполага, че са основна причина за симптомите на болестта на Алцхаймер.

 

Според проф. Тара Спайрес-Джоунс - заместник-директор на Центъра за открития в мозъчните науки в Университета в Единбург, навлизането на тази ваксина ще бъде дълъг процес, тъй като първоначално се проверява само нейната безопасност.

 

Учените предполагат, че ваксината ще бъде много по-ефикасна за превенция на заболяването, от колкото за справяне със симптомите на болестта на Алцхаймер.

 

Въпреки навлизането на този вид превантивно лечение, за справяне със заболяването най-важни остават промените в начина на живот.

 

При повечето от случаите на деменция се наблюдават значителни подобрения, в резултат на промени в ежедневието.

 

Препоръките за справяне с болестта на Алцхаймер са същите като тези, които се дават за превенция на сърдечносъдови нарушения и много други заболявания, като здавословно хранене, поддържане на физическа, умствена и социална активност.

 

Източници:

https://www.jci.org/articles/view/23241

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.21340

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019745801100008X?via%3Dihub