Нова противогрипна ваксина под формата на назален спрей може да бъде на разположение и за деца, на възраст от 2 до 8 години.
 
От Консултативната комисия по имунизациите към Центровете за превенция и контрол на заболяванията обясняват, че децата, които получават ваксината като назален спрей, се разболяват два пъти по-малко от грип, в сравнение с тези, които биват ваксинирани по традиционния начин. 
 
Спреят е създаден от жив, но отслабен грипен вирус. Учените обясняват, че живият вирус по-добре развива имунитета
 
Те допълват още, че някои деца не могат да се възползват ваксината под тази форма, заради астма например. Те препоръчват в случаи на съмнение да се избира инжекцията пред назалния спрей.
 
Спреят е одобрен за здрави хора, на възраст от 2 до 49 години, без бременни. Тези, които са над 50-годишна възраст, имат астма, хронични белодробни и сърдечно съдови нарушения, както и неврологични, хематологични, бъбречни, чернодробни такива, също не трябва да използват спрея. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
От центровете за превенция и контрол на заболяванията препоръчват хората, които се съмняват за подобен проблем да използват традиционната ваксина.
 
Според Associated Press, където са публикувани данните, това е единствената ваксина под формата на спрей, която се предлага на пазара. За първи път тя е лицензирана през 2003 г.