Учени успешно блокираха разпространението на вирусни частици между експериментални модели, благодарение на назален спрей. Опитът е направен от Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons.


Във въпросния спрей се съдържа специален липопептид, изработен от д-р Ан Москона и д-р Матео Порото. Ролята на веществото е свързването с вирусната частица и предотвратяването на навлизането ѝ в клетките на гостоприемника.


През октомври в mBio бе описан механизмът на действие на липопептида върху 3D модел на човешки бял дроб, където продуктът успял да ограничи първоначалната инфекция, да предпази органа от разширяването на инфекцията и не показал никакви токсични ефекти. Ефективността на готовия продукт е представен този месец в BioRxiv.Учените и преди работили върху изработването на подобни липопептиди – протеини, свързани с холестеролна или токоферолна молекула, предпазващи клетките от зараза. Затруднения в изработката настъпвали при навлизането на продуктите в клинични проучвания. В началото на пандемията обаче учените адаптирали веществото към вируса.


Липопептидът успешно блокира съединяването на обвивките на вируса с мембраната на таргетната клетка, което е нужно за да бъде заразена. За свързването новият коронавирус използва специфичен протеин – Spike. Веществото разпознава този протеин и се свързва с него, блокирайки получаването на специфичната форма, нужна за проникване в клетката.


Опитът е извършен с животински модели, чиито бели дробове наподобяват тези на човека и са също толкова предразположени към инфекция с вируса. Препаратът бил впръскан в дихателния отвор на модела. На едно място били събрани инфектирани модели, модели, приели липопептида и модели, не приели нищо. 24 часа по-късно моделите били анализирани. Третираните с веществото не били инфектирани за разлика от всички контроли, които не получили от назалния спрей.


Учените смятат, че препаратът може да бъде използван във всякакви ситуации, за да предпази от инфекция. Според тях дори в ситуация, в която бъдат ваксинирани големи групи хора, този продукт би бил добър допълващ елемент в защитата от вируса, особено за хора, които не могат да бъдат ваксинирани или не развиват имунитет. Защитата настъпва моментално след впръскване и трае около 24 часа. 


Самият продукт е нескъп, лесен за производство, с дълъг срок на годност и не се нуждае от специфични условия за съхранение.