Мигрената е много повече от тежко главоболие. Тя е синдром, който се характеризира с обезсилващи неврологични симптоми. 
 
Изследователи, които изнасят презентация по време на Годишната среща и изложение на Американската асоциация на учените от фармацевтичния сектор в Сан Диего, представят лечение за мигрени с назален спрей. Той съдържа прохлорперазин и е получил одобрение от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ за третитране на тежко гадене и повръщане.
 
Проведени проучвания установяват, че медикаментът осигурява по-ефикасно облекчение на болката, в сравнение с другите лекарства, предназначени за мигрени, като суматриптан, метоклопрамид и кеторолак. 
 
Изследователите от Roseman University of Health Sciences обясняват, че назалният спрей може да се окаже ефективно и бързо действащо средство за облекчаване на болезненото състояние. Освен това, медикаментът е лишен от всякакви странични ефекти, свързани с консерванти, включително и дразнене на лигавицата. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Тези странични ефекти често са сред отличителните белези на лекарствата и са следствие от добавените консерванти като бензалкониев хлорид и калиев сорбат. Следващата стъпка е провеждането на лабораторни проучвания, които да установят ефикасността и безопасността на назалния спрей. 
 
Според Migraine Research Foundation около 18% от жените и 6% от мъжете страдат от мигрена. Те са сред 20-те най-обезсилващи заболявания в световен мащаб. Около 10% от населението в световен мащаб, включително и деца, има мигрена.