Администрацията по храните и лекарствата е одобрила употребата на нов медикамент, който представлява назален антихистамин и се изписва без рецепта, за лечение на алергични прояви.


Експертите обясняват, че одобреният медикамент дава възможност за намаляване на симптомите при алергия по значително по-лесен за употреба и безопасен начин. Те отбелязват още, че спреят за нос може да причини сънливост и неговата ефективност може да намалее с времето, но предстоят допълнителни проучвания.


Антихистаминовият спрей за нос е подходящ както за възрастни, така и за деца. Активната съставка е азеластин хидрохлорид в разреждане (концентрация) 0,15%.Д-р Тереза Микеле, директор на офиса за лекарства без рецепта, към Центъра за оценка и изследване на лекарствата, заявява в съобщение за пресата, че медикаментът дава възможност за безопасно и ефективно прилагане на антихистамин, без да се изискват допълнителни прегледи от специалисти.


Независимо от това при целогодишна индикация за прилагане на деца във възрастовия диапазон от 6 месеца до 6 години все още ще изисква рецепта.


Намаляването на хистаминовите реакции към алергените е свързано със значително намаляване и на симптомите от страна на назалната лигавица – оток, често изстичане на бистър секрет, сърбеж и дразнене.


Макар и типичната алергична реакция, която включва запушен нос и често кихане, е опитът на тялото да премахне алергена от дихателната система, тези симптоми значително нарушават качеството на живот на засегнатите, поради което се налага използването на симптоматични медикаменти.


Когато възникне реакция, назалните спрейове осигуряват целенасочено приложение директно на мястото на симптома. Така могат да бъдат намалени значително и страничните реакции при системно приложение на медикамента.


Д-р Леонард Биелори, алерголог и имунолог, обяснява, че антихистаминовите спрейове за нос помагат за максимален контрол върху ефектите на хистамина, най-често срещания медиатор на алергията.


Хистамините преминават през кръвно-мозъчната бариера, поради което водят до симптоми свързани с проявата на сънливост и намаляване на концентрацията.


Важно е все пак да се отбележи, че приложението на медикамента за локално лечение не е напълно безрисково.


Едновременното му приемане с алкохол или успокоителни може да увеличи сънливостта.


Източници:
https://www.healthline.com/health-news/fda-approves-nasal-antihistamine-to-treat-allergy-symptoms#Precautions-and-side-effects
https://www.healthline.com/health/azelastine-nasal-solution-spray