Водещо британско медицинско списание призовава фармацевтичния производител Рош да направи достъпни всички данни за Tamiflu, твърдейки, че няма истински доказателства за ефективността му при грип.

 

Лекарството бе натрупвано в големи количества по целия свят по време на глобалната епидемия от свински грип през 2009 г.


 

Един от изследователите, сътрудник в Британския медицински журнал, призовава европейските правителства да съдят производителя. Питър Гьоцше, ръководител на Нордическия кохрейнски център, предлага бойкот на продуктите на Рош, докато не се публикуват всички налични данни за Tamiflu. Той настоява за връщане на „напразно“ похарчените пари.

 

Миналата година Световната здравна организация включи Tamiflu в списъка с есенциалните лекарства. Това подтикна много правителства да натрупат запаси от него. Грегъри Хартл, говорител на организацията, заяви тогава, че има достатъчно доказателства за ефективността на лекарството срещу нетипичните грипни щамове, сред които е и птичият грип.

NEWS_MORE_BOX

 

През 2009 г., британските власти възлагат на Британския медицински журнал и Нордическия кохрейнски център да оценят ефективността на наличните противогрипни лекарства. Те не откриват никакви доказателства, че Tamiflu намалява усложненията при болни от грип.

 

От журнала напомнят, че Рош все още не са изпълнили обещанието си да публикуват всички данни за Tamiflu.

 

В заявление на фирмата обаче, се твърди, че са изпълнени всички законови изисквания и че са предоставени 3200 страници информация на групата на Гьоцше. Производителят обяснява, че обикновено не публикува данни на ниво пациенти, поради правни или конфиденциални съображения. Рош отказват да предоставят изисканите от изследователите данни, защото последните отказват да подпишат формуляр за конфиденциалност.

 

В момента компанията е разследвана и от Европейската лекарствена агенция за това, че не е докладвала всички странични ефекти на лекарствата си, включително Tamiflu, при повече от 80 000 пациенти в САЩ.