Симптомите на Covid-19 са сходни с тези на други респираторни инфекции, в т.ч. тези на настинката и на сезонния грип. Диагнозата не може да бъде поставена единствено въз основа на симптомите, затова при съмнение за Covid-19 или грип, следва да бъде направено лабораторно изследване.

 

Най-честите причинители на настинка са риновирусите, но също така и други вируси като аденовируси, парагрипни вируси и др. Сезонният грип се причинява от грипни вируси тип А и тип В, а Covid-19 – от коронавируса SARS-CoV-2.


 

Заразяването и при трите заболявания става по въздушно-капков път. Признаците на „обикновената настинка“ са основно: запушен нос, хрема, кашлица, дращене в гърлото, отпадналост и главоболие. Също така може да се появи и лека температура. Обикновено оплакванията отшумяват в рамките на 2-5 дни.

 

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на оплаквания, в т.ч. висока температура, суха кашлица и болки в гърлото, много често придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите, болки в очите. Усещането е за тежко боледуване и отпадналост. Най-честото усложнение е пневмонията. В редки случаи може да се стигне до възпаление на мозъка и/или на сърдечния мускул.

 

Най-често срещаните симптоми на Covid-19 са: кашлица, болки в гърлото, болки в крайниците, обща слабост, повишена температура и главоболие. Възможни са и други признаци на заболяването като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, загуба на обоняние. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне белите дробове и други системи. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след Covid-19.

 

Ваксините срещу грип и срещу Covid-19 могат да бъдат приложени едновременно, като не се поставят в една и съща ръка.

 

За първична ваксинация срещу Covid-19 в страната се прилагат оригиналните иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax и векторната ваксина JCOVDEN.

 

Като бустерни дози се прилагат единствено адаптираните иРНК ваксини Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

 

Бустерна доза с адаптирана иРНК ваксина могат да получат всички желаещи да се имунизират граждани, навършили 12 г. със завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза с оригинална иРНК ваксина (първи или втори бустер) преди повече от 3 месеца.

 

Гражданите, навършил 65 години, могат да получат безплатно грипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар. За целта, в изпълнение на  Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, за предстоящия грипен сезон, в България са доставени 190 хил. ваксини, чието разпределение към личните лекари се очаква да приключи в рамките на настоящата седмица.