Риновирусите причиняват настинки, грипните вируси - грип,  коронавирусът SARS-CoV-2 - Covid-19. Всички те са заразни заболявания, които се предават по респираторен път. Вирусните инфекции не се лекуват с антибиотици.

 

Признаците на настинка („обикновена настинка“) са главно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появяват лека температура, главоболие и отпадналост. Обикновено не настъпват усложнения. Оплакванията отшумяват за няколко дни.


 

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване.

 

Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, втрисане, изпотяване, загуба на апетит, хрема и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и инфекция на средното ухо. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като възпаление на мозъка и на сърдечния мускул. Оплакванията, свързани със симптомите на сезонния грип, продължават повече от седмица.

 

Често срещани симптоми на Covid-19 са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост,  нарушения на обонянието или вкуса.

 

Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции.

 

Как да различа грипа от ковида?

 

Необходимо е да се извърши лабораторно изследване. При доказване на грипен вирус от съществено значение е ранното прилагане на антивирусен лекарствен продукт за лечение. 

 

Основната профилактична мярка при грип и Covid-19 е ваксинацията.

 

При симптоми на респираторно заболяване е важно пациентът да се обърне към своя общопрактикуващ (личен) лекар, който ще назначи подходящите изследвания и терапия.

 

Особено уязвими за тежко протичане и усложнения при заразяване с грипен вирус или с коронавирус са възрастните хора и лицата с хронични заболявания, затова е необходимо да се предприемат съответните действия за превенция от заразяване - спазване на физическа дистанция, поддържане на хигиена на ръцете, редовно проветряване и дезинфекция на повърхностите и носене на защитна маска. Тези мерки, разбира се, са общовалидни, независимо от възрастта и риска от усложнения при заразяване.

 

Референции:

По какво се различават настинката, сезонният грип и COVID-19? Министерство на здравеопазването - https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/