Диабетикът трябва да води пълноценен начин на живот. Нуждата от придържане към определен хранителен и двигателен режим, приемът на таблетки, инжектирането на инсулин не бива да се превръщат в ограничения на свободата Ви!

 

При добро плануване, организация и предварителна подготовка на пътуването Ви ще се намали максимално риска от това да забравите нещо или да се окажете неподготвен да посрещенете някое неблагополучие. 


 

Първата Ви грижа е да си подсигурите достатъчно количество инсулин или таблетки от приемания от Вас медикамент за цялото време на пътуването. Не разчитайте, че там където отивате, ще можете да намерите приеманото от Вас лекарство. Смяната на един вид инсулин/медикамент с друг може да се отрази неблагоприятно на Вашия контрол на диабета, а пропускането на прием от предписаната схема на лечение е немислимо!

 

Диабетиците на инсулинолечение трябва да са добре информирани как да съхраняват флаконите инсулин. Неотворените опаковки инсулин се държат в хладилник на 2-8о С. Ако нямате хладилник можете да ги съхранявате на стайна температура (под 30о С) до 1 месец, като внимавате да не е изложен на преки слънчеви лъчи или да не се намира в нагревателен уред.

 

Инсулинът, който използвате, съхранявайте на стайна температура под 30о С, далеч от пряка слънчева светлина или близо до източник на топлина, да не се държи също в хладилник или фризер.

 

Излагането на флаконите на инсулините на висока температура или на пряка слънчева светлина може да ги промени. Винаги проверявайте инсулина преди да го инжектирате!

 

Повечето инсулини, с изключение на човешките интермедиерни и предварително смесените инсулини, са винаги прозрачни. Под влияние на топлината те могат да станат мътни, да загубят активността си и тогава не трябва да се използват! Интермедиерно действащите човешки инсулини и микстурите са мътни и преди употреба трябва да се разклатят до получаване на хомогенен разтвор. Ако той не се получи и са налице по-едри неразтворени частици, не трябва да се използва.

 

За хората приемащи много медикаменти са удобни специално създадените за това кутии или шишета, в които предварително се подготвят таблетките за съответния прием. Имайте предвид, че предварителното изваждането на таблетката от защитно фолио би могло да промени нейните фармакокинетични свойства – време на резорбция, усвояване, ефекти и др. Съветът ми е да не отделяте таблетката от фолиото, а да я изрязвате и заедно с него да я поставяте в съответната кутия.  

 

Почивка на море

Почивката на море е свързана с приятни усещания за почти всеки един от нас. Трябва да знаете обаче, че горещият въздух, топлият пясък и вода, както и силните слънчеви лъчи може да доведат до известни неприятности.

 

Не се излагайте продължително време на пряка слънчева светлина! Използвайте слънцезащитни кремове с висок фактор, за да се предпазите от изгаряне. Носете винаги слънчеви очила и шапка, и избягвайте най-горещите часови диапазони, за да се предпазите от топлинен или слънчев удар!

 

Диабетиците с полиневропатия и особено с тези с анамнеза за диабетна рана на ходилото в миналото или в момента не трябва да ходят боси на пясъка! Намалената чувствителност на ходилата Ви може да бъде причина да не усетите убождане от предмет или изгаряне от горещия пясък.

 

Приемайте достатъчно количества течности (поне 2 литра), защото през лятото губите повече вода и има риск да се обезводните!
Не забравяйте, че когато кожата е добре затоплена, инжектираният инсулин се усвоява по-бързо и това налага по-често изследване на кръвната захар.

NEWS_MORE_BOX

 

Почивка в планина

През лятото, знайте че в планината слънцето също е доста силно и лесно се получават изгаряния. Винаги нанасяйте грижливо слънцезащитен крем по откритите части на тялото, носете слънчеви очила и шапка!

 

През зимата бъдете добре облечени, носете ръкавици и топли вълнени чорапи! Изборът на удобни обувки е винаги задължителен, за да се предпазите от неусетни наранявания на ходилата. 

 

Не допускайте инсулинът да замръзне! Тогава той загубва активността си. Проверявайте го преди инжектиране и ако забележите промяна в цвета или бистротата, не го използвайте!

 

През почивка на планина или море рискът от хипогликемия винаги е налице! Знайте, че при чувство на разтреперване, изпотяване и сърцебиене вероятно кръвната Ви захар е ниска! При възможност я измерете и вземете незабавно 15 грама захар!