Диабетът е хронично заболяване водещо до повишаване на нивата на кръвната захар. Симптомите на повишена кръвна захар може да са умора, замъглено зрение, повишена жажда, „съхнене на устата”, сладък вкус в устата, честа нужда от уриниране, сърбеж по кожата и/или гениталиите, раздразнителност или промяна в настроението.

 

Тези симптоми ако не сте диабетик, могат да Ви насочат да изследвате нивата си на кръвна захар на гладно или в хода на орален глюкозо-толерантен тест, или ако сте диабетик – да Ви насочат да проверите контрола си на диабета с провеждане на кръвно-захарен профил и гликиран хемоглобин.


 

Здравословно хранене

 

Диагнозата „захарен диабет” не означава, че трябва да се подлагате на диета, лишена от прием на въглехидрати! Менюто на диабетика трябва да включва разнообразна храна:

 • яжте пълнозърнести хлебни изделия, зеленчуци и плодове
 • ограничете наситените мазнини и холестерола, т.е. от животински произход
 • консумирайте повече храни, богати на ненаситени мастни киселини 
 • консумирайте умерено сол
 • избягвайте ежедневната консумация на захарни изделия и безалкохолни напитки, съдържащи захар - оставете ги само при повод или в случай на хипогликемия 
 • пийте умерени количества алкохол – не забравяйте, че той също покачва нивата на кръвната захар

 

Физическа активност

 

Контролът на телесното тегло е част от терапевтичния режим на диабета и затова балансираното хранене трябва да се съчетава с ежедневни упражнения. Редовните физически упражнения намаляват стрета, увеличават енергията и подобряват общото състояние. Те укрепват силата и лекотата на движенията Ви. Спомагат също за по-добрия контрол на кръвните захари, като намаляват инсулиновата резистентност, както и на кръвното налягане и нивото на холестерола в кръвта.

 

Проверявайте нивото на кръвната си захар преди и след упражнения! Не започвайте тренировка, ако кръвната Ви захар е над 16 ммол/л или под 4 ммол/л! Носете винаги със себе си пакетчета захар или захарни бонбони, които да вземете в случай на хипогликемия! 

 

Упражненията са най-ефективни когато се правят пет пъти седмично в продължение на 20 минути. Преди всяка тренировка загрявайте бавно за 5-10  минути, като включите упражнения за разтягане! Ако не сте правили упражнения известно време, започнете бавно и увеличавайте натоварването постепенно! По време на тренировка пийте повече вода!

 

Контрол по време на заболяване

 

В случай на инфекция или друго заболяване не забравяйте да провеждате Вашето лечение за диабета – инсулин или антидиабетно средство. Имайте предвид, че инфекциите могат да доведат до повишаване на кръвната захар. По време на боледуването Ви проверявайте по-често нивата на кръвната си захар, както и урината за кетони. Ако нивото им е високо, незабавно се свържете с лекуващия Ви лекар!

 

Пийте повече течностти, особено ако имате диария – важно е да се избягва дехидратацията на тялото! Ако свалите повече от килограм и половина за един ден се обърнете към Вашия лекар!

 

Ако имате температура или не се чувствате добре повече от 24 часа е добре отново да се свържете с лекуващия Ви лекар! Избягвайте продължителното самолечение, особено в случай на влошаване на състоянието – може да е необходимо то да бъде продължено в болнични условия!

 

Хипогликемия

 

Симптомите на хипогликемия (ниска кръвна захар) са: изпотяване; чувство на глад; сърцебиене; раздразнителност; замаяност; треперене на ръцете; бледа и студена, обляна в пот кожа; главоболие и замъгляване на зрението.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Мерките, които трябва да предприемете в случай на поява на тези симптоми, са в изброени в следните стъпки:

 1. Проверете кръвната си захар с глюкомер, за да се уверите, че е ниска!
 2. Изпийте или изяжте нещо, съдържащо 15 грама захар: около 140 мл плодов сок; около 140 мл газирана напитка (кока-кола, фанта, спрайт); 3 пакетчета или 3-4 кубчета захар; 2-3 чаени лъжици мед или кристална захар!
 3. Повторете отново стъпка 1 след 15 минути!
 4. Изяжте допълнително бавнодействащ въглехидрат – 1-2 хлебни единици, ако не Ви предстои скоро основно хранене
 5. Потърсете лекарска помощ, ако въпреки взетите мерки кръвната захар остава ниска!

 

Веднъж в годината диабетикът трябва да проверява състоянието на очите си, както и на бъбречната функция. Всеки ден е добре да се проверява състоянието на краката и в случай на поява на рана по ходилата да се предприемат мерки за нейното бързо излекуване.