Захарният диабет създава двойна опасност за ходилата. Първата опасност идва от намаления кръвоток към долните крайници, чрез който не се осигурява достатъчно кислород и хранителни вещества. Причините са атеросклеротични промени на големите артериални съдове на долните крайници – т.нар. периферна съдова болест. Последствията са трудно зарастване на диабетните рани, а при негрижливо отношение към тях – създаване на входна врата за системна инфекция на цялото тяло.

 

Втората опасност е в резултат на намалената чувствителност на кожата на краката за топло и студено, за допир и болка. Високата кръвна захар води до увреждане на нервите и на хранещите ги кръвоносни съдове. В резултат на „оголване” на нервите (отпадане на обвивката им, опосредстваща предаването на нервните импулси) се нарушава преноса на нервни сигнали по тях и усещанията се нарушават. 


 

Състоянието е известно като диабетна полиневропатия. В началния й стадий диабетиците се оплакват от изтръпване, мравучкане, парене и чувство на иглички по ходилата. По-късно може да се появят силни болки в краката (предимно нощем), които обичайно нарушават и качеството на съня. В крайния стадий се загубва усета за болка. Тогава едно обикновено убождане може да не се усети, а да се разберете за него едва, когато настъпят усложнения.

 

Липсата на усет за болка може дори да маскира симптоматиката на настъпващ инфаркт и това винаги трябва да се има предвид от пациенти и лекари при неспецифични оплаквания.

 

Полагането на правилни грижи за стъпала може да предотврати появата на мазоли, мехури, рани, гъбични инфекции и др., още преди те да са започнали. Прилагането на следните съвети ще сведе до минимум риска от сериозни усложнения на ходилото:

  1.  Животът с диабет изисква ежедневен контрол на кръвните захари, което налага спазването на подходящ хранителен и двигателен режим, и придържане към предписаното антидиабетно лечение. Поддържането на кръвните захари в препоръчителните граници е може би най-важното условие за намаляване риска от усложнения и предпазване на стъпалата. 
  2. Внимателно проверявайте ходилата за зачервяване, мехури, калуси, рани и признаци на възпаление. Ежедневните проверки на краката са особено важни при пациентите с периферна съдова болест и/или диабетна полиневропатия.
  3. Грижете се за хигиената на ходилото, като измивате краката с хидратиращ сапун и топла вода. Избягвайте прекомерното киснене на ходилата във вода. Подсушавайте ги напълно след баня, като обръщате специално внимание на зоните между пръстите на краката. Избягвайте да прилагате лосион там.
  4. След баня използвайте пемза или пила, за да отнемете ненужния епидермис от мазолите. Търкането в една посока е най-ефективно. Консултирайте се с Вашия лекар относно правилния начин за използвате на пемза или пила.
  5. Не затопляйте краката си с грейка! Ако Ви е студено по-добре ги масажирайте и обуйте вълнени чорапи.

 

NEWS_MORE_BOX

6. Полагайте грижа не само за кожата, но и за ноктите! Веднъж седмично проверявайте състоянието на Вашите нокти! За да предотвратите врастването на нокти, трябва рязането на ноктите да се случва с повишено внимание. 

 

7. Подбирайте подходящи обувки и чорапи! Чорапите трябва да са памучни, а в студено време – вълнени. Избягвайте синтетичните материи, например найлонови чорапи! Сменяйте чорапите си всеки ден! 

 

8. Отделяйте достатъчно време за пазаруване на подходяща за Вас обувка – не купувайте обувките си набързо! Избирайте обувките си в следобедни часове, когато краката Ви са пооттекли! Обувките трябва са подходящ номер, достъчно широки и удобни, от мека (за предпочитане естествена кожа). Токът не бива да е по-висок от 2-3 см. 

 

9. Всеки път преди да се обуете, проверете с ръка дали вътре в обувката няма нещо, което да Ви нарани – например малко камъче.

 

10. Винаги обувайте обувките с чорапи! Никога не ходете боси, дори и на плажа, за да избегнете риска от неусетно нараняване!

 

11. Оглеждайте краката всяка вечер! При поява на някакви наранявания или изменения по кожата се обърнете към Вашия лекар!

 

Спазването на тези простички правила ще Ви помогнат да избегнете неприятни усложнения, свързани с долните крайници.