Увеличават се случаите на заболели от рак на гърдата бременни жени, показват резултати от германско проучване.


Според авторите на изследването, тенденцията се дължи най-вероятно на причината, че жените отлагат все по-дълго решението да станат майки. 


Проучването е с продължителност седем години. В него участват 313 бременни жени на възраст 23-47 години, болни от различни злокачествени заболявания и намиращи се в различен стадий от болестта. 23% от тях са били в първото тримесечие от бременността, 42% – във второто, и 36% – в третото. За лечението им са използвани различни медицински методики, включително и химиотерапия.Повечето родени бебета са подложени на по-висок риск да се родят с вродени дефекти, отчитат германските учени.


Оказва се, че при голям процент от майките, преминали през лъчетерапия, децата се раждат преждевременно. Единствено 29 от жените са взели решението да прекъснат бременността.


Две от новородените деца са починали веднага след раждането.


Средната преживяемост на жените е 55 месеца. Бяхме изненадани от броя на децата с вродени малформации, отбелязва д-р Сибил Лойбъл, един от авторите на изследването. При подобни случаи акушер-гинеколозите, неонатолозите, специалистите по пренатална грижа трябва да работят в много тясно сътрудничество.