Честотата и тежестта на диабет тип 2 сред децата се е повишил значително в рамките на периода от началото на пандемията от COVID-19. Според специалистите причината е осезаемото увеличаване на теглото по време на локдауна.


Проучването изследва прием в болница за диабет тип 2 при деца само в един от медицинските центрове в САЩ, но според експертите резултатите са сходни на случващото се и в други детски болници. Водещ автор на проучването е д-р Даниел Хсия, доцент в клиничното изпитателно звено в Центъра за биомедицински изследвания в Пенингтън.


Препоръките „останете си вкъщи“ имат важно превантивно преимущество срещу коронавируса, но се оказват рисков фактор за увеличаване на случаите от диабет тип 2. Причината е по-малката физическа активност, увеличаване на времето пред екрана, по-изразена и честа консумация на преработени храни, както и не на последно място нарушение на съня, което има и ефект върху покачването на теглото.Дори лекото наддаване на тегло за кратък период може да увеличи риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, споделят авторите. За да научат повече за изследваната корелация по време на пандемията, изследователите сравняват броя и тежестта на хоспитализациите с диабет тип 2 в детската болница „Lady of the Lake Children's Hospital“ в Батън Руж, в рамките на март и декември 2019 г., както и за същия период през 2020 г.


Хоспитализациите за новорегистрирани случаи на диабет тип 2 се е повишила от 0,27% (осем случая от 2 964 хоспитализации) през 2019 г. до 0,62% (17 от 2729) през 2020 г.


Децата, хоспитализирани през 2020 г. са имали по-тежък диабет, с по-високи стойности на кръвната и по-високи показатели за дехидратация от приетите през 2019 г., установи проучването.


Резултатите също така показват, че през 2020 г. повече деца са развили състояния, които обикновено изискват прием в интензивно отделение, като диабетна кетоацидоза или хиперосмоларен хипергликемичен синдром. Проблемът е, че и двете състояния могат да доведат до диабетна кома.


Авторите споделят, че за съжаление COVID-19 може да наруши здравословното ни състоянияе по много повече начини, отколкото си представяме. Проучването има за цел да стимулира и здравословното хранене при деца, както и повишаване на физическата им активност, дори и рамките на дома.


Източници:
https://medicalxpress.com/news/2021-06-lockdown-weight-gain-surge-diabetes.html
https://medicalxpress.com/news/2020-08-pandemic-diabetes.html