Налични терапевтични средства се оказват ефективни за лечение на остра бъбречна недостатъчност - състояние, при което се наблюдава остро и внезапно отпадане на бъбречната функция. Проучване, проведено с лабораторни модели, е показало, че лечение срещу исхемична болест на сърцето и високо кръвно налягане допринася за превенция на увреждането, причинено върху бъбреците и сърдечносъдовата система при остра бъбречна недостатъчност. Това състояние се причинява и от други заболявания, които водят до нарушен приток на кръв към бъбреците или от повишена токсичност на някои медикаменти. Често острата бъбречна недостатъчност хронифицира, но при някои пациенти се наблюдава пълно възстановяване на бъбречната функция. Недостатъчният приток на кръв до бъбреците води до фиброза, засягане на капилярите и повишено възпаление. 

 

Учени от Университета в Единбург са установили, че пациентите с това състояние имат повишени нива на ендотелин - белтък, който активира възпалителните процеси и предизвиква свиване на кръвоносните съдове. Това е невропептид, който се отделя от ендотела - вътрешния слой на кръвоносните съдове и действа върху гладката мускулатура, която ги изгражда. Нивата на този протеин остават високи за дълго време след възстановяване на бъбречната функция. След това наблюдение, изследователите са приложили лечение на лабораторните модели със средства, които блокират действието на ендотелина. Тези терапевтични средства обикновено се прилагат за лечение на исхемична болест на сърцето и хипертония, тъй като потискат производството на ендотелин или изключват действието на ендотелиновите рецептори. Проследяването е било извършено в рамките на 4 седмици. Наблюденията са показали, че лечението със средства, блокиращи действието на ендотелина, води до понижено кръвно налягане, по-ниски нива на възпалене и намалено бъбречно засягане. По този начин се осигурява релаксация на кръвоносните съдове и подобрена бъбречна функция. Приложението на ендотелиновите антагонисти е довело до баланс в провъзпалителните и противовъзпалителните клетки и медиатори. 


 

Учените поясняват, че острата бъбречна недостатъчност е свързана със значителни дългосрочни увреждания в организма, особено при възрастни хора, дори и след възстановяване на бъбречната функция. Проучването е показало, че употребата на средства, блокиращи действието на ендотелина, намалява дългосрочните увреждания и нарушения при лабораторни модели с това състояние. Резултатите поставят фокуса върху потенциалното действие на множество налични терапевтични средства за намаляване на ефектите и последващите усложнения от острата бъбречна недостатъчност.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1126/scitranslmed.abf5074

https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abf5074