Екип от лекари от Претория, Република Южна Африка, извършиха първата по рода си трансплантация в средното ухо на пациент. Те са приветствани като пионери в областта.

 

Постижението използва 3D-принтиране, за възстановяване на счупени костици в средното ухо, което е причина за дълготрайна загуба на слуха. Интересното е, че такъв тип операция може да бъде извършена на пациенти от всяка възраст, включително новородени. Тази хирургична интервенция може да помогне за излекуване на глухота, причинена от физическо увреждане или интервенция в средното ухо, както и вродени дефекти при раждането и метаболитни заболявания.


 

Първият пациент, подложил се на такава процедура е 35-годишен мъж, който загубва слуха си след автомобилна катастрофа, при която се уврежда средното му ухо.

 

Зад това ново начинание стои проф. Машуду Шифуларо, който изучава различни причини за загуба на слуха. В последните няколко години той се занимава и усъвършенства уменията си в 3D принтирането и цялостното пресъздаване на най-малките кости в средното ухо, а именно – чукче, наковалня и стреме.

 

До момента при увреждане на тези костици се използваха протези, които са поставяни пак чрез хирургична процедура. Новата операция може да включва само замяна на увредените кости, което носи значително по-малък риск за пациента.

 

Материалът за принтирането е титан, който е биосъвместим. Операцията е ендоскопска, което прави трансплантацията бърза, с минимални белези и бързо възстановяване. Въпреки иновативността на метода, проф. Шифуларо е убеден, че съвсем скоро той ще стане достъпен за обикновените хора и ще се прилага в държавните болници.

 

Основната цел на проф. Шифуларо е намирането на достатъчно инвестиции както държавни, така и частни, благодарение на които методът да се развие и да бъде приложим във всяка болница, а не само в определени лечебни заведения. По този начин повече пациенти ще имат достъп до качествена медицинска грижа.

 

Южноафриканското правителство приветства новото лечение и обеща да направи всичко по силите си, за да подпомогне мобилизирането на ресурси, които ще помогнат за въвеждането на широкообхватното нововъведение.