Броят на приемащите мултивитаминни добавки е намалял с няколко милиона в сравнение с показателите отпреди няколко години. Тенденцията се дължи на финансовата криза и проучванията, които хвърлят сянка на съмнение върху клиничната ефективност на тези добавки.

 

Броят на редовните потребители е намалял с три милиона в сравнение с 2008 г. или от 41% от възрастното население на 35%.


 

Според Александра Ричмънд, анализатор в Mintel, все повече хора гледат на тях като на лукс. Тя предначертава мрачна картина за пазара на добавки през 2013 и следващите няколко години.

 

Защитниците на хранителните добавки твърдят, че те са отличен източник на витамини и минерали за милиони хора по света. Лекарите, обаче, поставят под въпрос ползата от тях при младите и клинично здравите. През последните години се появиха редица проучвания, оспорващи здравните ползи от приема на мултивитамини.

 

По-рано през годината бе публикуван доклад в сп. Health, в който се твърди, че приемът на калциеви добавки може да удвоява риска от инфаркт. Изследователите заключават, че тези добавки не са „нито много ефективни, нито особено безопасни“.

NEWS_MORE_BOX

 

Изследователи от Харвардския университет коментират, че милиони хора в САЩ приемат витамини за предотвратяване на тежки заболявания и за цялостно подобряване на здравословното състояние. Те, обаче, подчертават, че досега наличните данни не подкрепят тезата за превенция на сърдечносъдовите заболявания и предупреждават, че хората, приемащи такива добавки, могат да не обръщат достатъчно внимание на важни профилактични мерки.

 

Що се отнася до набавянето на витамини, храната трябва да бъде на първо място, твърдят специалистите. Балансираната диета сама по себе си прави мултивитаминните добавки излишни и ненужни.

 

Въпреки това, лекари и фармацевти напомнят, че все пак при определени групи – децата под 5 години, бременните, кърмачките и възрастните, приемът им е препоръчителен. Също така, когато храната не осигурява достатъчен прием на всички необходими витамини и минерали, е необходимо набавянето им от алтернативни източници.

 

Решението за много хора в Западния свят си остава съчетание между субоптимален хранителен прием и наваксване с хранителни добавки.