Маларията е протозойна инфекция, която се причинява от четири вида плазмодия: P.vivax, P.ovale, P.malariae, P.falciparum.
Характерна е за тропичните и субтропичните райони на света – почти цяла Африка, южните части на Азия, северните части на Южна Америка.

 

Заболяването се предава предимно чрез ухапване от насекоми. Заразените хора може да не усещат симптоми на заболяването, но са преносители. При ухапване от комар, той вече носи паразита и може да го предаде. Някои видове маларийни плазмодии могат да се задържат в хепатоцитите 6 до 8 месеца.


 

Как да се предпазим?
Ако планувате пътуване в районите с висока честота на разпространение, вземете мерки като се посъветвате с лекар.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Наскоро американската лекарствена агенция одобри нов антималариен продукт – Tafenoquine. Клиничните проучвания показват отлични резултати в лечението и профилактиката на малария. Той унищожава напълно маларийните плазмодии в черния дроб. Важно предимство на този продукт е улеснената – еднократна дозировка. Това е изключително постижение в областта на маларийното лечение за последните 60 години.

 

Другите антималарийни медикаменти, се приемат в двуседмичен курс. Очаква се новооткритото лекарство да даде тласък на борбата със заразата и дори да се постигне напълно изкореняване.


Нежелани ефекти. Наблюдава се развитие на метхемоглобинемия (заболяване на кръвта) и тежка анемия при пациенти с глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен дефицит. При тях лекарството е противопоказано. Някои от клиничните тестове са показали непоносимост при хора с психиатрични заболявания

 

Chloroquine е едно от класическите антималарийни лекарства. Приема се перорално. Стомашно-чревната му резорбция се осъществява бързо и в пълна степен. Разпределя се бързо в тъканите като се концентрира в черния дроб, слезката, бъбреците, белия дроб, мозъка, корнеята и ретината. Ефективен е срещу четирите вида плазмодии (в районите на централна америка, Хаити и Северна Африка.

 

Нежелани ефекти. В ниски дози може да е причина за анорексия, гадене, повръщане, диария, болки в корема, главоболие, намаляване на зрителната острота, кожни обриви и сърбеж (особено при хора от черната раса). При продължително лечение с препарата е възможно развитие на необратима ретинопатия (увреждане на ретината), нарушение на слуха и миопатия (увреждане на мускулните влакна). Chloroquine може да предизвика обостряне на псориазис.

 

Дозировка. Предозирането на препарата е свързано с необратимо увреждане на ретината. При малариен пристъп на възрастни през първия ден лечението започва с по-висока доза, последвана от наполовина по-ниска след 6-8 часа и продължава така еднократно през втория и третия ден.

 

За провеждане на профилактика на малария при възрастни, препаратът се прилага в един и същи ден. Приемът започва 2 седмици преди пътуването в рисковия район и завършва 4-6 седмици след напускането на района.