Много често прибягваме към прием на витамини и минерали като хранителни добавки. Но наистина ли имаме нужда от тях?

 

Витамин А. Той се съдържа в много храни, които ежедневно консумираме (картофи, тиква, моркови, спанак, праскови, череши, домати, краве мляко, риба, млечни продукти и яйца и др.). С оглед на това, че витамин А е мастноразтворим, неговите депа в организма се изчерпват бавно. Имате основания да приемате витамин А като добавка единствено, ако е потвърден дефицит.


 

Ниацин (витамин B3). Дълги години се твърдеше, че липсата му е причина за повишените нива на холестерол, но няма официални твърдения за свързаност между дефицита на ниацин и сърдечнитне заболявания. Публикации в американски кардиологичен журнал твърдят, че се наблюдава повишаване на смъртността след прием на витамин B3 по неизяснени причини. Доказан е негативният му ефект върху черния дроб при високи дози.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Витамин C. Дефицит се наблюдава при пушачи и при вирусни и бактериални инфекции, което говори за понижен имунитет. Някои изследвания твърдят, че вит. C няма превантивен характер при простудни заболявания. Той е водоразтворим витамин, за предозиране с него е трудно да се говори. Но системният прием на високи дози може да е причина за отлагане на камъни в бъбреците.

 

Витамин D е също една от най – често употребяваните хранителни добавки. Проучване, направено от американски кардиологичен журнал, твърди, че приемът на вит. D като добавка няма практическа полза за здравето ни. Дори в някои случаи може да бъде вредно. Предозирането може да е причина за поява на симптоми като умора, гадене и повръщане. Но това е рядко срещано. В нормални условия можем да си набавим необходимия ни витамин D само при ежедневно излагане на слънце.

 

Калций. Много хора пият калций като превенция на костни заболявания. Оказва се всъщност, че влиянието на калция (като хранителна добавка) върху костите е минимално. За да се усвои пълноценно трябва да приемаме калция в комбинация с витамин D и други минерали (магнезий). Като нежелан ефект се наблюдава отлагане на калций в кръвоносните съдове. Ако мислите, че имате нужда от допълнителен прием на калций, първо се посъветвайте с лекаря си.