Антихистамините са най-широко прилаганите противоалергични лекарства. Изполват се под няколко основни форми, които извличат максимума от физиологичните ефекти на активната съставка при минимум странични ефекти. Антихистамините противодействат на действието на хистамина – едно от ключовите вещества в патогенезата на алергиите. Хистаминът е отговорен за повечето симптоми, които свързваме с алергията – запушване на носа, дразнене в очите, обриви, сърбеж и зачервяване на кожата.

 

1.  Перорални таблекти и капки


 

Показани са за облекчаване на ринорея (течащ нос), дразнене в очите и обрив по кожата (уртикария). Най-популярни са деслоратадин, левоцетиризин, фексофенадин и лоратадин. Всички се отпускат в аптеките без рецепта за възрастни и деца над 12-годишна възраст. При деца между 2 и 12 години се отпускат по лекарско предписание, а лоратадин под формата на сироп - без. По-старите продукти, най-вече тези от първо поколение – дифенхидрамин, хлорфенирамин и клемастин, често предизвикват сънливост и забавяне на реакциите. Те не трябва да бъдат приемани с алкохол и по време на работа, изискваща концентрация и бързи реакции.

 

Честите странични ефекти на антихистамините от първо поколение са причината те да бъдат до голяма степен изместени от по-новите продукти и тези за локално приложение.

 

2.  Назални капки и спрейове

 

Назалните спрейове са показани за облекчаване симптомите на алергичен ринит и някои синузити. Най-често използвани са азеластин и олопатадин. Макар че при препаратите за локално приложение нежеланите лекарствени реакции са като цяло по-рядко срещани, отколкото при препаратите за системно приложение, такива все пак са възможни. Страничните реакции обаче са леки и бързопреходни – сухота или горчив вкус в устата, замайване, умора, главоболие, парене в носа или кървене, гадене и болка в гърлото.

NEWS_MORE_BOX

3.  Капки за очи

 

Показани са за лечение на алергичен конюнктивит. Могат да се използват и за лечение на алергичен ринит в комбинация с деконгестанти или други групи лекарства. Някои продукти трябва да се прилагат по няколко пъти на ден, тъй като ефектът им продължава само няколко часа. Без рецепта се отпускат кетотифен и фенирамин. Нежеланите лекарствени реакции са редки. Включват леко дразнене или парене в очите и главоболие. Трябва да се има предвид, че антихистаминовите капки за очи увеличават риска от възпаление на очните тъкани при носене на контактни лещи.

 

Хистаминът е отговорен и за рязкото, потенциално фатално понижение на кръвното налягане при анафилактичен шок. При тези обстоятелства може да се наложи венозното приложение на антихистамини, както и адреналин, кортикостероиди и др. Анафилактичният шок се овладява в отделения за спешна медицинска помощ.