Проучване сред над половин милион души в Индия, изложени на новия коронавирус, показва, че най-чести са случаите на предаване на заразата между хора на подобна възраст.

 

Резултатите сочат, че броят на заразените и на смъртните случаи е по-голям в общностите с по-младо население.


 

Наблюдава се, че децата на възраст до 14 години най-често се заразяват едно от друго и рискът от заразяване в тази възрастова група е най-голям.

 

По-ускорено предаване на заразата между хора на близка възраст има и при хората на 65 или повече години.

 

Вероятността за заразяване варира от 4,7% за нискорисковите до 10,7% за високорисковите контакти.

 

Изследването е проведено от Принстънския екологичен институт, Университета "Джон Хопкинс" и Калифорнийския университет и е публикувано в списание Science.

 

Изследователите са работили със служители от сферата на здравеопазването в югоизточните индийски щати Тамил Наду и Андра Прадеш, за да проследят пътя на инфекцията и смъртността сред 575 071 лица, които са били в контакт с 84 965 потвърдени случая на Ковид-19.

 

Това е най-голямото проучване в света за проследяване на заразна болест, правено досега.

 

Водещият изследовател Раманан Лаксминараян посочва, че съвсем малка част от заразените са причина за повечето нови случаи.

 

Проучването показва, че 71% от заразените не са предали болестта на нито един от хората, с които са били в контакт.

 

Оказва се, че съвсем малка група, в която влизат 8% от всички заразени, е причина за 60% от новите инфекции.

 

Това са така наречените свръхразпространители на болестта.

 

В контекста на всички заразни болести, с които човечеството се е сблъсквало досега, не е имало толкова много свръхразпространители, както при Ковид-19, се посочва в доклада.

 

Страни като Индия са по-уязвими, заради бедността сред голяма част от населението, лошите битови условия и ограничения достъп до здравни услуги.

 

Данните показват, че смъртните случаи, свързани с коронавирус в Индия, са настъпили два пъти по-рано в сравнение с развитите страни.

 

Хората с коронавирус, починали в индийска болница, губят живота си средно шест дни след постъпването си в сравнение с 13 дни в САЩ.

 

Най-голям брой починали има сред индийците на възраст 50-64 години, която е по-ниска в сравнение с данните за развитите страни.

 

Изследователите дават и доказателства, че прилагането на ограничителни мерки в цялата страна е намалило значително предаването на коронавируса.

 

Те установяват, че шансът човек с коронавирус, независимо от възрастта си, да го предаде на близък контакт, варира от 2,6% в общността до 9% в домакинството.