Може би не е учудващо, че едни от най-ценните хранителни вещества са и едни от най-трудните за набавяне. Макар че имат редица важни физиологични функции, незаменимите Омега-3 и Омега-6 мастни киселини не могат да бъдат синтезирани в организма, поради което трябва да бъдат приемани ежедневно с храната. Това, обаче, съвсем не е тривиална задача – Омега-3 и особено Омега-6 киселините имат много ограничено разпространение. Специфични Омега-6 полиненаситените мастни киселини, например, се срещат само в семената на някои растения, някои ядки и яйцата. По-достъпните източници на полиненаситени мастни киселини, обаче, ги съдържат в неблагоприятно съотношение. Докато оптимумът е Омега-3:Омега-6 = 1:1 до 4:1, повечето хора ги приемат в отношение 1:10 до 1:30, което затормозява метаболизма им и предизвиква възпалителни и метаболитни заболявания.

 

Именно за задоволяване на потребността от полиненаситени мастни киселини и решаването на проблема със съотношението им са създадени хранителните добавки от серията ОмегаРоза – ОмегаРоза и ОмегаРоза Плюс. Те съдържат масло от семената на Rosa Affinis Rubiginosa – вид шипка, наричана роза москета. Растението произхожда от Южна Америка. Маслото съдържа уникален комплекс от Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в оптимално съотношение, жизненоважни антиоксиданти, необходими за протичането на голям брой жизнени процеси и функции.


 

 

Алфа-линоленовата киселина (Омега-3) и фитостеролите, съдържащи се в ОмегаРоза участват в регулирането на пропускливостта на клетъчните мембрани, с което оказват ефект върху сърдечносъдовата и опорно-двигателната система. На първо място, повишената еластичност на клетъчните мембрани увеличава устойчивостта на ставната капсула при усилено натоварване и подобрява ставната подвижност. Също така, Омега-3 и фитостеролите възстановяват липидния баланс в организма и намаляват риска от развиване на атеросклеротични промени по стените на артериите. Фитостеролите имат и директни липопонижаващи ефекти – те понижават нивата на „лошия“ холестерол и повишават нивата на „добрия“. Фитостеролите и полиненаситените мастни киселини, освен това, се включват и в кожните структури, където задържат вода, като по този начин запазват кожата еластична. Мастно-разтворимите антиоксиданти са необходими и за справяне с усиления оксидативен стрес по време на имунен отговор срещу инфекциозни патогени.

 

 


ОмегаРоза Плюс е допълнително обогатена с масло от пореч, който е един от малкото ефективни източници на гама-линолова киселина (Омега-6 GLA). В допълнение към ставните и липидопонижаващите ефекти на маслото от роза москета, маслото от пореч заздравява косъма и запазва красивия вид на косата. ОмегаРоза Плюс е особено препоръчителна за жени с чуплива коса, за подобряване на естетичния вид на кожата, за понижаване на задръжката на вода, кръвното налягане и холестерола, при артритни болки и автоимунни заболявания – псориазис, екземи, дерматит и др.

 

Маслата са добити чрез студено пресоване, което запазва съставките им - те не се окисляват, защото не преминават нагряване. Запазването на съставките и физиологичната им активност са допълнително осигурени и чрез биодинамизиране.

 

Всички продукти от серията са сертифицирани със сертификатите Ecocert.