Никой мъж не е неуязвим, а раковите заболявания могат да сполетят и най-здравия човек. Най-добрата защита е превенция и защита от вредни навици, разбира се, но ако се развие подобно състояние, от ключово значение е то да бъде открито навреме. Познавате ли симптомите на най-често срещаните ракови заболявания при мъжете?
 
Ето някои от най-разпространените видове рак при мъжете и белезите им:
 

1. Рак на простатата

Коварното заболяване е с номер шест като най-фатално заболяване сред силния пол в целия свят. Всяка година на милиони мъже бива поставяна тази диагноза, като за мъжете между 30 и 50 години, вероятността от поява е над 60%, а над 80% от мъжете развиват болестта след 80-тата си година. 
 
Обикновено, ранни признаци липсват, затова е препоръчително за мъже над 30 години, поне веднъж в годината да провеждат преглед на простата при специалист, а за мъже под 30 – да се следи в кръвните тестове за нивата на PSAспецифичен антиген на простата. Ако нивата на PSA са над нормата, трябва да се направи гореспоменатия преглед, търсещ нерегулярности в самата жлеза. Това се налага, тъй като завишените стойности не са сигурен признак за рак: могат да бъдат причинени и от инфекция, при която трябва да се взимат антибиотици.
NEWS_MORE_BOX
 

2.   Рак на белите дробове

Белодробният рак е също сред водещите онкологични заболявания. За Източна Европа, той е най-често срещаното раково заболяване при мъжете, като почти всички заболели са активни или бивши пушачи. Ранните признаци са обикновено два и са доста явни.
 
Първият - кашлица, която се появява без видима причина и не отминава след две седмици, е съмнителна, но ако в нея има и кръв – обезателно трябва да се проведе консултация с лекар.
 
Вторият - е също така ясен: болка в областта на гърдите, която се появява независимо от физическа активност и движение. На рентгенови снимки, пневмонията и туморите могат да изглеждат еднакви, затова, ако съществуват съмнения се прави биопсия. При изследването на взетия материал се потвърждава или отхвърля предложението за рак.
 
Ако е пневмония, от 4 до 5 седмици след приключване на лечението трябва да бъде направена рентгенова снимка, за да се изключи вероятността от рецидив или грешна диагноза.
 

3. Колоректален рак


Колоректален рак или ракът, който се разпространява в дебелото черво и ректума, е от най-бързо развиващите се. Негови признаци са кръв в изпражненията. Подобно явление не трябва да бъде игнорирано, дори ако се случва за пръв път или само един път. При мъже под 50 години, кървенето най-вероятно се дължи на хемороиди, колит или спукан кръвоносен съд, но дори и да не са онкологични проблеми, те също изискват лекарска намеса. В над половината случаи, рака на дебелото черво протича без други симптоми.
 

4. Рак на пикочния мехур

Ракът на пикочния мехур също може да бъде открит и победен, преди да е метастазирал. Макар най-често това да е симптом на камъни в бъбреците, наличието на кръв в урината е чест признак за заболяването. Фалшива тревога нерядко се бие, когато пациентът се оплаква от болезнено или твърде често уриниране: това са най-вече симптоми на инфекция или полово предавана болест. Ако все пак проблемът, е по-сериозен, има тестове за урина, които засичат раковите клетки в нея.
 

5. Рак на кръвта

Лимфомът също засяга предимно мъже. Съществуват над 10 форми на това онкологично заболяване, като всяка от тях има отличителни клинични белези, но ранните признаци са общи. Нощните изпотявания и леката загуба на тегло са трудно доловими, на наличието на безболезнени и въпреки това – подути лимфни възли е ярък знак. Лимфните възли могат да са възпалени вследствие на инфекции, но ако не се върнат към нормалното си състояние до 10 дни, трябва да бъдат проверени. Ако след употреба на алкохол, са налице сърбежи и подувания без обрив в техните области – на врата, под мишниците или в интимната зона, това също е тревожно. Биопсията им е най-сигурният начин за категорична и реална оценка.