По инициатива на Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяването от 2009 г. насам на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. 

 

Основната цел е да се окаже подкрепа на хората с наднормено тегло и затлъстяване чрез споделяне на препоръки и методи за редуциране на теглото им в здравословни граници.


 

В духа и на Световния ден за борба с хипертонията, който отбелязваме на 17 май, специалистите съветваха пациентите си, страдащи от наднормено тегло, да редуцират килограмите си. Кардиолози отправиха препоръки за поддържане на здравословна диета на хранене

 

Затлъстяването е предпоставка за развитие на високо кръвно налягане и различни сърдечносъдови болести, диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, атеросклероза, ставни заболявания и др.

 

В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. 

 

От полза е поддържането на здравословен начин на живот, който съчетава пълноценно хранене с умерена физическа активност.

 

Проучвания в световен мащаб показват, че броят на хората, страдащи от затлъстяване, непрекъснато нараства, сочат данни на Министерството на здравеопазването от предходната година. 

 

България не прави изключение от останалите европейски страни, но е една от малкото, в които здравословното хранене е регламентирано с наредби и препоръки за здравословно хранене на различните възрастови групи при децата и учениците. 

 

От 1997 г. се извършва регулярен мониторинг на хранителния статус на населението, следят се и показателите за наднормено тегло при децата, заявяват от Здравното ведомство.

 

В резултат на всички тези усилия през последните години у нас се наблюдава задържане, а в някои възрастови групи дори намаляване на относителния дял на децата с наднормено тегло.

 

Затлъстяването1 е сложно заболяване, включващо прекомерно количество телесни мазнини.

Има много причини, поради които някои хора изпитват затруднения да отслабнат.

 

Обикновено затлъстяването е резултат от наследствени, физиологични и фактори на околната среда, съчетани с диета, физическа активност и избор на упражнения.

 

Индексът на телесна маса (ИТМ) често се използва за диагностициране на затлъстяване. Пресмята се като теглото в килограми се раздели на височината в метри на квадрат.

 

ИТМ не измерва директно телесните мазнини, така че някои хора, като мускулести спортисти, може да имат ИТМ в категорията затлъстяване, въпреки че нямат излишни телесни мазнини.

 

Референции:
1. Obesity. Patient Care & Information. Diseases & Conditions. Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/symptoms-causes/syc-20375742