Дежурното извинение на някои хора с наднормено тегло, че са родени с бавен метаболизъм, всъщност е истина за някои от тях, обясняват изследователите.
 
Учени от Университета в Кеймбридж за първи път откриха доказателство, че мутация в ДНК наистина забавя метаболизма. Те обясняват, че по-малко от един на всеки 100 души страда от наднормено тегло още от детството си. 
 
Експертите отдавна са наясно, че в случаите, когато в строежа на ДНК липсва генът KSR2, много по-лесно и по-бързо се натрупват излишни килограми. Тези данни обаче са доказани при метаболизма на животни. 
 
Изследователите не са наясно какъв би бил ефекта при хората, затова анализират ДНК данни на 2101 пациенти, които страдат от наднормено тегло. При някои от тях има мутация на гена KSR2. Той води до повишен апетит и забавен метаболизъм
NEWS_MORE_BOX
 
 
Генът KSR2 е най-активен в мозъка и засяга начина, по който отделните клетки обработват сигналите, които получават. Това нарушава способността на тялото да гори калории
 
Изследователите обясняват, че при по-малко от 1% от участниците в проучването се наблюдава мутация на гена. Такава се открива и при близо 2% от децата с наднормено тегло, които са на възраст до пет години. 
 
Откритията дават възможност да се започне работа по медикаменти, които да коригират проблемите, свързани с KSR2
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Cell.