Фъстъците са сред храните, които причиняват алергии най-често, и често си прокарват път в продукти, които най-малко очаквате да съдържат фъстъци. Съществуват обаче някои особености около последните. Фъстъците всъщност не са истински ядки, а попадат в семейството на бобовите растения, сред които ще срещнем леща, грах и т.н. Протеините на фъстъците обаче са сходни по структура с тези в ядките. Ето защо хората, алергични към фъстъци, могат да са алергични и към бадеми, бразилски орех, лешници, кашу и т.н.

 

Когато човек проявява алергия към фъстъци, имунната система на организма, която обикновено се бори с инфекциите, идентифицира протеините като вредни нашественици и свръхреагира на тяхното присъствие в тялото. Реакцията, разбира се, може да варира от човек на човек, но обикновено включва течащ нос, зачервяване и подуване на кожата, сърбеж, изтръпване, трудности с дишането, а и някой път анафилактичен шок.


 

Понякога хората израстват своите хранителни алергии (например млечни, яйчни, соеви и пшенични), но алергията от фъстъци продължава при някои хора цял живот. Тъй като всяка секунда е важна по време на алергичната реакция, такъв тип хора биват съветвани да носят със себе си - в случай на нужда - автоинжектор с епинефрин.

 

Понастоящем не съществува лекарство против хранителните алергии, което да е одобрено от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ. Изследванията в тази област обаче текат с първа сила, а наскоро учени съобщиха за ново лекарство за перорална имунотерапия, получено от фъстъчен протеин. Контролираното поглъщане на фъстъчен протеин може да спомогне за изграждането на толерантност при страдащите от алергия към фъстъци, твърдят изследователите.

 

В края на проучването, проведено от учени от 10 държави, повече от две трети от групата в клиничното изследване, приемаща активното лекарство, били в състояние да понесат доза фъстъчен протеин, еквивалентна на около две фъстъчени ядки. През 2019 г. се очаква да стане ясно дали лекарството ще получи официално одобрение от здравните организации.