Надбъбречните жлези се състоят от две различни по произход, функция и регулация части - кора и медула. В кората на надбъбречните жлези се синтезират три групи хормони - минералкортикоиди ( с главен представител алдостерон), глюкокортикоиди ( с главен представител кортизол) и полови хормони - андрогени. Медуларната част произвежда катехоламини (адреналин и норадреналин).
 
Надбъбречната кора се уврежда от различни болестни процеси, едни от които водят до намаляване на хормоналната продукция (хипокортицизъм), а други до нейното увеличение (хиперкортицизъм).
 

1. Хипокортицизъм

Хипокортицизмът е състояние, известно още като „Болест на Адисон”. Дължи се на намалена или липсваща продукция на надбъбречни хормони. Счита се, че автоимунните процеси са най-честите състояния, предизвикващи увреждане на надбъбреците. Хипокортицизмът се изявява клинично напълно едва след разрушаване на 90% от паренхима на жлезната тъкан.
 
Клинична картина
Основната характеристика на клиничната картина при хиперкортицизъм се илюстрира с адинамия, хипотония, меланодермия и гастроинтестинални нарушения. Заболяването започва постепенно.
NEWS_MORE_BOX
 
 
  •  Адинамия - болните се оплакват от обща отпадналост, безсилие, лесна уморяемост, намалена работоспособност, засилващи се към края на деня.
  •  Артериална хипотония - Тя е задължителен симптом. Основна особеност при този симптом е подчертаното и усилване при изправяне на тялото, което често се съпровожда със световъртеж, притъмняване пред очите и евентуален колапс. По време на адисонова криза се наблюдава рязкото спадане на артериалното налягане.
  •  Меланодермия - потъмняването на кожата и лигавиците е друг задължителен симптом, чиято липса поставя под съмнение поставянето на диагнозата. Понякога тъмната оцветка може да е един от ранно проявените симптоми и да се прояви много преди истинските прояви на надбъбречна недостатъчност.
  • Симптоми от храносмилателната система - оплакванията са свързани с безапетитие, запек, по-рядко диария, гадене, повръщане и метеоризъм.
  • Адисонова криза - най-тежката проява на заболяването. Изразява се в рязкото влошаване на състоянието на болния. Характеризира се с усилване на всички основни симптоми на болестта.
 

2. Хиперкортицизъм

Болестно състояние, характеризиращо се с повишено производство и секреция на надбъбречно-корови хормони.
 
Хиперглюкокортицизъм (болест и синдром на Cushing) - касае се за надбъбречна хиперфункция с увеличена секреция на глюкокортикоиди. Заболяването е рядко и се среща във всички възрасти, особено между 20-40-годишна възраст. Жените боледуват по-често от мъжете.
 
Патогенезата на заболяването е свързана с увеличения биологичен ефект на свръхпродуцираните глюкокортикоиди. Усилва се белтъчния катаболизъм, преразпределението на мастните депа, повишава се съдовата активност към катехоламини.
 
Клинична картина
Основните симптоми на заболяването са затлъстяване, кожни промени, хипертония, костни изменения, промени в половата сфера, вторичен захарен диабет.
 
  •  Първичен хипералдостеронизъм (синдром на Conn) е рядко заболяване. Представлява състояние на повишена секреция на минералкортикоиди и в частност на алдостерон. В голям процент от случаите причина може да бъде малък аденом, а в останалите причина е двустранна хиперплазия на Z. glomerulosa на надбъбречната кора. Патогенезата на заболяването е свързана с увеличения биологичен ефект на свръхпродуцирания алдостерон. Основните симптоми са свързани с трайна хипертония, мускулна слабост с преходни парализи на всички крайници, полиурия, алкалоза, захарен диабет и хипокалиемия.
  • Феохромоцитом - с това название се означават тумори (по-голямата част от тях доброкачествени), произхождащи от медуларната част на надбъбречните жлези или от хромафинната тъкан извън тях. Патогенезата е свързана със свръхпродукция на катехоламини. Основен симптом на заболяването е артериалната хипертония.