Над 150 млади лекари преминаха обучителен курс за систематична оценка на надеждността и приложимостта на резултатите от научни публикации. "The power of evidence", финансиран от Новатрис, се проведе на 1 и 2 декември в София. Той бе насочен към медици, работещи в областите пулмология, кардиология, неврология, офталмология, дерматология и ревматология. 

 

По време на курса участниците се научиха как да откриват, тълкуват, оценяват и прилагат резултатите от научни изследвания в областта на здравеопазването, както и в кои случаи да взимат клинични решения въз основа на наличните научни доказателства.


 

Водещ на курса бе д-р Нариндер Госал. Тя завършва медицина в Ливърпул. Има богат опит в обучението на медицински специалисти в умения за критична оценка на научни данни в медицината, което я прави международно признат експерт в тази област. Д-р Госал води редовни курсове във Великобритания, САЩ, Близкия изток, Сингапур, Малайзия, Хонконг, Нова Зеландия и Австралия. През септември 2012 г. в Лондон книгата ѝ The Doctor's Guide to Critical Appraisal (Ръководство на лекаря за критично оценяване) печели първото отличие в категория “Основи на медицината” в Наградите за книги на медицинска тематика на Британската медицинска асоциация. 

 

Изграждането на нови умения е важно за развитието на медицинските специалисти у нас като водещи изследователи, които участват активно в развойната дейност в България, смятат от Новатрис. 

 

NEWS_MORE_BOX


През 2015 г. инвестициите в клинични проучвания у нас възлизат на около 350 млн. щатски долара. Те са не само научно-изследователска дейност, но представляват и реална терапевтична възможност за пациентите, както и допълнителен финансов ресурс за здравната системата.