Все по-ясно се очертава моделът на типичния пациент в реанимация, който представлява 2/3 от всички тежки и критично тежки случаи на COVID-19. Това е мъж на четиредесет и повече години с наднормено тегло (над 100 и повече), често със сърдечносъдова анамнеза – хипертония, исхемична болест на сърцето, и нарушения на въглехидратната обмяна. Това не означава, че сред пациентите няма жени, слаби и относително здрави млади хора, но очевидно те са по-малко, пише един от почитаните водещи лекари Алексей Федоров руската столица. 

 

Д-р Алексей Федоров е кардиохирург, кандидант на медицинските науки и завеждащ операционното отделение на Центъра по сърдечносъдова хирургия към Главната военна болница „акад. Н.Н.Бурденко“ в Москва. Д-р Федоров е научен редактор, редактор на раздела „Медицина и наука“ и колумнист на сп. „Здоровье“. Автор е и на книгата „В ритъма на сърцето“.


 

От началото на пандемията д-р Федоров се отличава с полезните си постове на личната си страница във фейсбук, той е често интервюиран и търсен от средствата за масова информация на тема сърдечносъдово здраве и сега – ковид.

 

Аудиторията на д-р Федоров също прави впечатление, това са колеги и пациенти, които търсят съветите му, хора, отличаващи се с познанията и високо ниво на комуникация.

 

Постовете на д-р Федоров са сбито представяне на наблюденията в клиниката, в която работи, обсъдени с колеги клинични случаи и прегледани от него нови научни публикации, което сам той споменава. Публичните му постовете не са периодични, той публикува от време на време, когато очевидно има какво да сподели. 

 

Публикуваме един от постовете му без промяна, най-малко за илюстрация докъде са стигнали руските лекари в борбата с COVID-19. Към момента в Русия има 232 243 регистирани заболели от коронавирусна инфекция от началото на вълната, като само за последното денонощие са 10 899. 2116 са починалите от ковид в страната и 43 512 оздравелите от началото на вълната. Прави впечатление голямото число проведени тестове – 5,8 млн. Най-много регистрирани случаи на ковид има в Москва и Московска област – съответно 121 301 и 22 700, следвани от Санкт Петербург – 8050. Руските експерти отбелязват, че пандемичната вълна е тръгнала в Русия месец по-късно и пикът ѝ се очаква. 

 

„Все по-често се появява информация за „втора вълна“, пише д-р Федоров на страницата си в популярната социална мрежа, „но не на епидемията, а на болестта.“, отбелязва той. „Това се касае за всички онези случаи на пациенти, изписани от клиниката в относително стабилно състояние и завършила пневмония, които след няколко дни попадат отново в нея със значително влошаване.“ Къде е причината, пита се лекарят. „Дали това се дължи на ранното изписване или в коварството на болестта, нейното вълнообразно протичане, тепърва предстои да се разбере.“ 

 

„Опитът от прилагането на бързите тестове с антитела според д-р Федоров създава двуяко впечатление. От една страна помага да се идентифицира заболяването при почти всички болни с отрицателен PCR, но с типична клинична и КТ-картина на ковид. От друга страна, зная няколко случая, когато медици с положителен IgG (което значи, че са изкарали инфекцията по-рано и по принцип би трябвало да имат имунитет) скоро след тестването развиваха ковид и бяха хоспитализирани с пневмония. Очевидно, без количествено измерване на антителата няма да се размине.“ По този метод вече са започнали да провеждат тестването на медицинския персонал в болниците в Москва, уточнява кардиохирургът.

 

Загубата на обонянието и вкуса се явяват едва ли не най-честият симптом на ковид. За него споменават над 90% от болните. Понякога това е единственият признак при безсимптомно протичане на болестта. Обонянието и вкусът се губят не веднага, а след 3-4 дни на заболяването, по-скоро по време на най-активното репликиране на вируса. 

 

„Все повече учени възприемат ковид като системно възпаление на кръвоносните съдове (инфекциозен системен васкулит), споделя д-р Федоров. „Оттук идва и високата честота на тромбози, значителното увеличаване на числото изявени системни васкулити при децата тази пролет и седемкратното повишаване на честотата на исхемичните инсулти при млади хора до 40-годишна възраст през април по американски наблюдения. Продължава активно да се изучава влиянието на SARS-Cov-2 върху кръвоносните съдове и кръвосъсирването. В стационарите рутинно се използват антикоагуланти.“

 

Относно притеснителната статистика на Московската градска болница № 40, че 86% от пациентите, включени на изкуствена белодробна вентилация, са починали. Д-р Федоров казва, че това като цяло потвърждава световните данни, а на въпроса „защо тогава пациентите се включват на апаратно дишане, той отговоря, че обратното категорично означава загубата му и добавя, че реаниматорите правят всичко възможно да овладеят заболяването и да отложат командното дишане. 

 

Интересна подробност разглежда д-р Федоров относно статистическите данни за смъртността в Москва през април. „В сравнение с миналите години през последните десет общата смъртност за април сега е рекордно висока – плюс 2000. Това са допълнителни 18-20% към средното число, което е много.“ подчертава той и дава своя коментар: „Ако вземем предвид, че от ковид през април са починали 642 души, а в статистиката се взимат предвид само случаите с положителен PCR резултат, изглежда имаме плюс/минус реалното число на починалите от коронавирусна инфекция за този месец.“ Но съдейки от разговора с работещ в статисниката относно причините за смърт при „допълнителните“ случаи, д-р Федоров споделя, че в една или друга форма в документацията е присъствала диагнозата „вирусна пневмония“. Според него това „не са хора починали, защото са били сами и с обострено заболяване в условия на самоизолация. Уви, това е ковид.“

 

Все повече колеги и познати се разболяват, споделя накрая д-р Федоров. „Протичането на болестта е „неприятно, но търпимо“. Кашлицата е зверска. Хоспитализирани са 10%, много вече се подобряват и възстановяват. Възприемам това като обнадеждаваща информация.“