Главоболието може да е първичен или вторичен симптом на здравословни проблеми с други части на организма. Невинаги може да се намери обяснение защо се появява главоболие, но често мястото на болката може да насочи за произхода ѝ.

 

5 от често срещаните причини за главоболие над тила...


 

1. Най-често болката на главата отзад се дължи на тензионно главоболие. То може да продължи до 7 дни, но може да се появи и само за 30 минути. Обикновено е придружено от усещане за стягане отпред или отзад на главата, болката може да е лека до умерена, в редки случаи тежка, не се влошава от физическо натоварване, не се изпитва гадене, което е характерно за друг вид главоболие.

 

Причините за тензионното главоболие все още не са известни, но за негови рискови фактори се смятат стресът, преумората, липсата на достатъчно сън, пропускане на хранения, недостатъчен прием на вода, както и лоша поза, артрит и проблеми със синусите.

 

Как можете да си помогнете? Ако тензионното главоболие се появява рядко, за облекчаването му може да посегнете към традиционните болкоуспокояващи – парацетамол и аспирин. В случай, че често нарушава качеството на живот е добре да се овладеят техники за релакс, когнитивна поведенческа терапия. Може да се отдадете на масаж, друга физикалнатерапия или акупунктура. 

 

2. Мигрената се появява за първи в детството и зачестява по-късно. По-често се среща при жените, във възрастта 35 – 45 години, като може да „мъчи“ няколко пъти в седмицата.

 

Усеща се интензивна болка, на спазми, от едната страна на главата. Оплакването е придружено от чувство за гадене и повръщане, фоточувствителност и смущения в зрението, наблюдава се чувствителност към шумове и миризми. Болката се влошава при физическа активност, има мускулна напрегнатост при врата. Възможно е да продължи от няколко часа до няколко дни.

NEWS_MORE_BOX

 


Мигрената може да е придружена от „аура“ - това са зрителни или слухови смущения.

 

Това главоболие може да има емоционални, физически предпоставки, да го отключи хранителен режим или да му повлияе околната среда. Медиците смятат, че е обвързано със състояния като тревожност, стрес, депресия, недобро хранене, недостатъчен сън, хормонални промени, включително прием на контрацептивни таблетки. Нездравословна среда като попадане под силни прожектори, силни звуци и миризми също могат да отключат мигрената. Има храни, които се смятат също за нейни виновници. Това са сиренето, шоколадът и кофеинът.

 

Смята се, че мигрената се получава заради въздействието на определени съединения върху сензори на болка в кръвоносните съдове и нервите в главата.

 

Почивката в тъмна стая облекчава състоянието. Може да се приеме някакъв аналгетик. Неприятното е, че популярните отпускани без рецепта медикаменти в повече случаи не действат. Тогава е редно да се посети невролог, който да изпише подходящата рецепта. 


Правило е мигрената да се лекува от самото начало.

 

Очаквайте продължението скоро