В повечето случаи изстудяването на различни части в тялото се дължат на неговата функция да поддържа оптималната за изпълняването на своите нормални функции температура.

 

Разпределението на кръвта в съдовете има основна роля за топлообмена в човешкия организъм.


 

Чрез пренасочването на кръвта към кожата топлината се предава на въздуха в околната среда, което помага при охлаждане. Това е причината повечето хора да се зачервяват в по-горещите дни.

 

От друга страна, когато температурите са ниски и на човек му е студено, кръвоносните съдове в кожата се стесняват и кръвоснабдяването към кожата е по-малко. По-малко кръв означава по-малко отдаване на топлина. Това може да се забележи основно в ръцете и краката.

 

Този процес е нормален и е индикация за поддържането на нормална вътрешна температура в тялото и адекватна защита на органите.

 

Обикновено промяната на температурата в крайниците е временна. Въпреки това, ако някой човек е с непрестанно студени ръце и крака, това може да бъде индикация за наличието на патологичен процес.

 

Всеки процес или страничен фактор, който води до стесняване на кръвоносните съдове може да повлияе на температурата в крайниците.

 

Пример за това е синдромът на Рейно, при който някои кръвоносни съдове, отиващи към крайниците, временно се стесняват. Пациентите, страдащи от това заболяване обикновено имат бледи и студени пръсти на ръцете и краката.

 

Други причини за променената терморегулация могат да бъдат имунния дефицит или някои патологични процеси, които се свързват с повишено кръвно налягане.

 

При някои хора с неконтролиран диабет шанса за образуване на мастни натрупвания вътре в кръвоносните съдове е по-голям, което ги прави по-тесни и твърди, което води до възпрепятстване на притока на кръв.

 

Наличието на травма или увреда на цялостта на тъканите също може да бъде причина за понижен приток на кръв към съответната зона. Минала операция или стара травма на крайниците може да доведе до тяхното изстудяване.

 

Анемията е друга вероятна причина за по-ниска температура на ръцете и кръката. В резултат на това заболяване нормалния транспорт на богатата на кислород кръв може да бъде нарушен.

 

Тютюнопушенето също е друг вероятен фактор, тъй като никотинът причинява стесняване на кръвоносните съдове и намалява притока на кръв.

 

Референции:

https://medicalxpress.com/news/2022-06-feet-cold.html