Половите хормони имат стероидна структура. Биосинтезата им се осъществява под влияние на хипоталамусните, адренохипифизните, лутеинизиращия и фуликулостимулиращия хормон. Мъжкият полов хормон тестостерон се синтезира в тестисите. Половите хормони реализират своите ефекти по рецепторен механизъм – те се свързват със специфични хормонални рецептори, разположени в ядрата на клетките в прицелните органи.

 

Андрогените са стероиди, които притежават активността на тестостерон и имат стимулиращо влияние върху процесите на белтъчна синтеза, т.е. имат анаболно действие. Те са отговорни за развитието на вторичните мъжки полови белези.


 

Показания за употреба. Андрогените се използват за заместителна терапия при възрастни мъже и при хипогонадизъм (понижена функция на мъжките полови жлези). Прилагат се и при нарушена сперматогенеза.

 

Нежеланите им ефекти произлизат от основните функции на хормоните – анаболен и вирилизиращ (развиващ вторичните мъжки полови белези) ефект. Андрогените причиняват мъжки тип окосмяване при жените, промяна в гласа, хабитуса и поведението и др. Те повишават телесното тегло, променят либидото, предизивкват гинекомастия (увеличаване на млечните жлези), задръжка на вода и електролити в организма.

 

Testosterone. Той се прилага под формата на ампули при вродена недоразвитост на тестисите, и климакс при мъжете. Има плазмен полуживот от 10 – 20 минути след мускулно приложение. Метаболизира се в черния дроб и се изхвърля от тялото чрез урината. Тестостеронът се метаболизира в периферните тъкани до други хормонално активни стероиди и неговият ефект е сумата от ефектите на получените метаболити. Познанието за метаболизма на тестостерона създава насоките за получаване на анаболни стероиди с различно проявен андрогенен и анаболен ефект.

 

Тестостеронът се намира и под депо форма. Естерификацията на тестостерона забавя резорбцията при интрамускулно приложение и така се удължава ефекта му. Използва се за заместителна терапия като се прилага един път месечно. Днес са налични лекарствени форми за сублингвално приложение. Разработени са и трансдермални терапевтични системи. Ампулната депо форма на тестостерона се използва и заради анаболния му ефект често и нерегламентирано, без препоръка от лекар.

 

Metyltestosteron е синтетичен аналог на тестостерона под формата на таблетки. Тази му форма забавя чернодробния метаболизъм и се осигурява перорална резорбция. Много често се използва от спортисти за възстановяване след интензивни тренировки.