Резултатите от съвместна немско-шведско проучване показва, че мъжете, страдащи от диабет ІІ-ри тип са с по-малък риск от развитие на рак на простатата, докато опасността от онкологични заболявания на панкреаса и черния дроб е по-голяма.

 

Изследователи от немския научноизследователски център за онкологични заболявания в Хайделберг (Германия) предполагат, че хроничните нарушения на метаболизма и хормоналните нива, характерни при пациенти с диабет ІІ-ри тип, корелират с развитието на някои видове злокачествени новообразувания.

 

Изследователите сравнили честотата на различните видове онкологични заболявания при пациенти с диабет, хоспитализирани в периода между 1964 г. и 2007 г., с честота на същите ракови заболявания в останалата популация.

 


Учените анализирали епикризите на близо 125 хиляди хоспитализирани мъже с диабет.

 

Подробният анализ на данните показал, че пациентите с диабет са предразположени към развитието на 24 вида онкологични заболявания. От всички участници в изследването, само 1458 били развили рак на простатата.

 

Данните показали, че при диабетици, рискът от рак на панкреаса бил особено завишен -над шест пъти по-висок. Четири пъти по-голяма била и опасността от рак на черния дроб.

 

„Считаме, че значително по-ниският риск от развитие на рак на простатата при мъже с диабет ІІ-ри тип, се дължи на пониженото ниво на простатспецифичен антиген в кръвния серум. Възможно е, по-ниското ниво на половите хормони при пациенти с диабет да има някаква връзка с туморогенезата.“ - обясняват авторите на проучването и допълват, че установяването на точния механизъм, ще даде повече яснота върху връзката на диабета с различните онкологични заболявания.

 

Резултатите от изследването са публикувани в края на месец май, на сайта на специализираното списание The Oncologist.