От геномния анализ на 15 000 вируса SARS-CoV-2 от 75 държави не се открива нито една мутация, която да показва подобряване на способността му да се предава от човек на човек на този етап, става ясно от анализ, представен в bioRxiv


Заключението е направено въз основа на данните от изследвания, проведени от друг научен екип относно генетичното разнообразие на коронавируса, публикувани в сп. Infection, Genetics and Evolution.


Коронавирусите мутират по няколко начина: при обичайни грешки при копирането и предаването на генетичната информация на поколението, при взаимодействието с други вируси и при срещата със защитните сили на гостоприемника. Мутациите, независимо дали имат или нямат полза за еволюцията на вируса могат да се предават на следващите поколения. На този етап учените са установили 6882 мутации на SARS-CoV-2. За 273 от тях се намира, че възникват повторно. Такава е 31 мутация, която се е получила поне 10 пъти за времето на пандемията. 


При прегледа изследователите не намират мутация, която да се предава по-ефективно в сравнение с останалите или да подобрява трансмисивността на вируса, което показва, че вирусът все още не се е адаптирам към човешкия организъм като гостоприемник. 


Учените са изследвали една мутация конкретно - D614G, която е свързана с S-протеина на вируса, заради предположението, че той е свързан със заразността на коронавируса. Те обаче не откриват усъвършенстване във вирусния протеин. 


Въпреки това очакванията на учените са, че коронавирусът ще мутира и ще образува радословни линии. Това не означава непременно, че една или друга линия ще стане по-смъртоностна и бързо предаваща се от човек на човек, коментира д-р Люси ван Дорп, съавтор на изследването.


Научният труд е ръководен от проф. Франсоа Балло от Лондонски университетски колеж.