Широко известно е, че наличието на BRCA1 генна мутация увеличава риска за развитие на рак на гърдата и рак на яйчниците.

Данни от ново проучване, водят до съвета на специалистите, жените, носещи този ген да се подложат на оперативно премахване на яйчниците.

Научните доказателства ясно показват, че отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби е много ефективно за предотвратяване както на рак на гърдата, така и на яйчниците при жени с BRCA мутация. Но истинският въпрос е на каква възраст е най-подходящо, жените да се подложат на тази процедура.

За да бъда определена най-подходящата възраст, се провежда мащабно проучване в редица страни - Канада, САЩ, Полша, Норвегия, Австрия, Франция и Италия.

В проучването са включени  5787 пациентки с различна анамнеза, но всички, притежаващи съответната генна мутация.

Данните показват, че тези от тях, които са отложили процедурата след като навършат 40 години, увеличават риска си с 4%.

След  разглеждане на различни варианти, учените стигат до заключението, че жените на 35-годишна възраст са най-подходящи за успешна операция.

Статистиката показва, че сравнително малък процент от жените, които знаят, че носят мутация на BRCA гена и са на тази възраст, се подлагат на процедура по отстраняване на яйчниците.

NEWS_MORE_BOXОсновно нежеланието за подлагане на процедурата, се дължи на факта, че пациентките са млади и имат желание за свое поколение.

Доктор Ейми Финч от Колежа в Канада, обаче е на мнение, че именно тази сравнително ранна възраст е най-подходящата и безопасна възраст за подлагане на процедурата.

Специалистите са на мнение, че този вид превантивна мярка е по-добра, отколкото подлагането на лечение с химиотерапия, при диагностициране на заболяването.

Операцията се препоръчва на жени, за които се знае, че са носители на мутиралия ген. Статиската показва, че техният брой е сравнително малък на фона на общата популация.