Мултивитамини могат да помогнат за забавяне на отслабването на паметта, настъпващо с възрастта. Проучване сочи, че ежедневният прием на мултивитамини може да подобри мозъчната функция и да забави влошаването на паметта с напредване на остаряването.


Влошаването на паметта е естествен феномен на остаряването. Запомнянето на нова информация и припомнянето на стара стават трудни процеси, които изискват повече време. Забравят се имена, дати и изминали събития, както и бъдещи уговорки и запазени часове. Губят се вещи и се забравят скоро проведени разговори. 


Когнитивните функции могат да се подобрят с подобряване на общото здравословно състояние. Грижата за организма включва справяне с хронични проблеми като диабет, депресия или високо кръвно налягане. Препоръчва се и грижа за физическото здраве чрез някакъв вид движение, било то спорт или разходка навън, всеки ден. Ново проучване сочи, че мултивитамините имат по-добър ефект върху мозъчната функция, отколкото е било прието. Резултатите дават надежда, че влошаването на паметта може да бъде намалена по този прост евтин начин.Защо точно мултивитамините са разглеждани в проучването? Учените не са открили връзка между конкретен компонент в мултивитамините и подобрението в мозъчната функция. Резултатите обаче подсказват, че за доброто мозъчно здраве организмът се нуждае от добро хранене. При остаряване мозъкът се нуждае от полезни хранителни вещества, които да забавят деградацията на клетките и съответните нарушения в мозъчната функция.


В проучването са включени доброволци над 60-годишна възраст. Една част от тях са взимали мултивитамини всеки ден в продължение на три години, а на другата е давано плацебо. В края на всяка година всеки един от доброволците е извършвал поредица от тестове. Чрез резултатите от тестовете научният екип е проверявал функцията на областта в мозъка, която е най-засегната от процеса на стареене. Открито е, че при приемалите мултивитамин има значително подобряване на когнитивните функции, в сравнение с приемалите плацебо. Наблюдавани са добри резултати и при участници със сърдечно-съдови заболявания.


Приемът на мултивитамини може да бъде безопасен и достъпен начин за подобряване на мозъчната функция с напредване на възраста. Въпреки резултатите от проучването, мултивитамините не бива да се използват като заместител на правилното хранене, а само като хранителна добавка.

 

Научният труд е представен в The American Journal of Clinical Nutrition.

 

Референции:
Columbia University Irving Medical Center. (2023, May 28) Slowing Cognitive Aging: Major Study Finds Daily Multivitamin Improves Memory in Older Adults. Retrieved 2023, May 29 from https://scitechdaily.com/slowing-cognitive-aging-major-study-finds-daily-multivitamin-improves-memory-in-older-adults/
Brickman, A. (2023, May 24) Multivitamin Supplementation Improves Memory in Older Adults: A Randomized Clinical Trial. Retrieved 2023, May 29 from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002916523489046?via%3Dihub