Най-сложният орган мозъкът е отговорен за множество функции в организма. Ето още няколко непопулярни факти за него?ървата част на материала)
  • Мозъкът съдържа около 240 хил. км кръвоносни съдове, които функционират перфектно и с висока скорост. Те осигуряват на мозъка кръв и кислород и са достатъчно силни да издържат на високо напрежение.
  • Има два вида тъкани в мозъка – бяло вещество – 60%, и сиво вещество – 40%. Предаването на сигналите се извършва и от двата вида тъкани. Сивото вещество се състои от неврони и играе важна роля в процеса на предаване на сигналите. То може както да изпраща, така и да получава. 
  • По време на бременността мозъкът на плода се развива с невероятна скорост. С всяка минута броят на невроните се увеличава с 251 хил. Клетките продължават да се развиват няколко години след раждането. Хипокампусът – областта, която се свързва с паметта и обучението, продължава да „добавя“ нови клетки през целия живот. 
NEWS_MORE_BOX
  • Създаването на нови невронни пътища и преобразуването на съществуващите, се обозначава като „невропластичност“. В периода на детството пътищата, които се използват често, стават по-силни, а останалите отслабват. За всяка дейност се разчита на различни невронни пътища, които могат да се променят и растат, дори и при възрастните.
  • Първото сетиво, което мозъкът се научава да разпознава, е докосването. Около 12 седмици са нужни, за да се разбере напълно усещането. Поради тази причина, мозъкът може ефективно да направи разлика между докосване от себе си или от околната следа.