Повечето хора смятат, че нуждите ни от витамин С са големи. Всъщност, тялото ни може да си набави нужния витамин С само чрез диетата, която консумираме, разбира се, ако тя е добре балансирана.

 

Дневните нужди от витамина са 90 мг за мъжете и 75 мг за жените. Нуждите от витамин С са по-големи при пушачите с поне 35 мг. Други състояния, които могат да повишат дневните нужди от витамин С са травми, хирургични операции, изгаряния на кожата, прием на орални контрацептиви при жените. Максималната дневна доза за витамина е 2000 мг.


 

Какво се случва, ако консумираме прекалено много витамин С? Поради факта, че витаминът е водоразтворим, тялото ни е способно да изхвърля излишното количество от него. Големите количества витамин С, приеман чрез храната не води до токсичност, каквато може да се наблюдава след дълготраен прием на големи количества витамин С под формата на хранителна добавка. Мега дозите витамин С не са толкова опасни. И все пак дневни дози по-високи от 2000 мг за продължителен период от време може да провокира бъбречни проблеми (отлагане на камъни в бъбреците) и да предизвика нежелани ефекти като диария, гадене, повръщане, кървене от носа и абдоминални крампи.

 

В редки случаи, дори съвсем леко завишаване на дозата витамин С може да доведе до проблеми. Витаминът подпомага усвояването на желязо. В тази връзка, големите дози витамин С могат да имат негативен ефект при хора, диагностицирани с хемохроматоза, състояние, което се свързва с натрупване на токсични количества желязо в организма. В големи дози желязото уврежда тъканите и може да доведе до сърдечен удар. Приемът на големи дози витамин С от хора с бъбречни проблеми е предразположение за формиране на бъбречни камъни. При хора със здрави бъбреци такъв проблем не се наблюдава.

 

Кои храни са богат източник на витамин С? На първо място това са пресните плодове и зеленчуци. Тъй като витаминът лесно се разрушава под въздействието на топлина, предпочитайте да го консумирате от пресни източници. И запомнете, резенче лимон в топлия чай не го прави по-полезен. Досегът на витамин С до някои метали също го разрушава. За това е по-добре да правите фреша си от портокал с пластмасова сокоизстисквачка.