С идването на лятото и смяната на температурите организмът ни претърпява промени и в някои случаи се нарушава качеството на съня и храносмилането, но също така се усеща и липса както на физическа, така и на умствена енергия в ежедневието.

 

Състоянието на черния ни дроб може да има важно значение за качеството ни на живот.


 

Детоксикацията е една от най-важните функции, които черният дроб изпълнява в човешкото тяло.

 

Черният дроб метаболизира и елиминира всички токсични съединения, както тези, произведени от собственото ни тяло, така и тези, които получаваме отвън.

 

Вниманието към здравето на черния дроб е жизненоважно, за да не се натрупват токсини в тялото.

 

Някои промени в навиците са много важни, като прекратяване на алкохолната консумацията, тютюнопушенето и приемът на наркотични вещества, за да се избегне натрупването на ненужни токсини.

 

Също така е важно да се преустанови употребата на някои лекарства и химикали, които могат да имат потенциално увреждащо въздействие.

 

От хранителна гледна точка елиминирането на излишните рафинирани захари, свръхпреработени храни, трансмазнини и увеличаванете на приема на зеленчуци и плодове се препоръчва особено през летните месеци.

 

Режимът на съня и събуждането също е важен и, разбира се, физическата активност.

 

Хранителните добавки също ни предоставят активни съставки, които помагат за защитата на черния дроб и поддържането на чернодробната функция.

 

Някои от най-важните са:

  • Бял трън – активната съставка силимарин се намира в семената на това растение, ботанически известно като Silybum Marianum. То е отговорно за защитата на чернодробните клетки от оксидативно увреждане и поддържането на нормална чернодробна функция. В допълнение, той действа като хепатопротектор и регенератор, като също така допринася за детоксикацията на тялото.
  • Артишокът – по-специално видът Cynara Cardunculus, съдържа по-висока концентрация на фенолни съединения и две активни съставки, отговорни за подпомагане на детоксикацията и храносмилането, които допринасят за чревния комфорт. Тези активни съставки са хлорогенна киселина и лутеолин-7-глюкозид.
  • Глутатион – това е трипептид, съставен от три аминокиселини - глутаминова киселина, цистеин и глицин, присъстващи в повишени концентрации в черния дроб. Той е един от основните клетъчни антиоксиданти и за оптималното му усвояване в организма трябва да се прилага под формата на редуциран глутатион.
  • S-аденозилметионинов комплекс - той е активна съставка, произвеждана от всички клетки на нашето тяло и участва в метаболизма на много вещества, включително и в синтеза на глутатион.
  • Някои други естествени вещества могат да благоприятстват процесите на детоксикация на организма, като водораслите Chlorella, които с високото си съдържание на хлорофил допринасят за елиминирането на тежките метали и детоксикацията.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/promociones/preparar-higado-para-primavera_6993