Идентифициран е специфичен тип стволови клетки, който се смята за отговорен за прогресирането на остеоартрита, става ясно от публикация в сп. Nature Communications

 

Повече от 500 милиона души, или 7% от населението в глобален мащаб, страда от остеоартрит – дегенеративно ставно заболяване, причинено от износване на тъкани в ставите с течение на времето. Остеоартритът е най-честият тип артрит.
Понастоящем няма лечение за това заболяване. Лекарите използват различни терапии, за да помогнат за облекчаване на симптомите и поддържане подвижността на ставите, включително лекарства, физиотерапия, операция за смяна на стави и промени в начина на живот.При изследването чрез ин виво модели се открива, че загубата на специфичен тип стволови клетки е отговорна за прогресията на остеоартрита.


Според екипа от Университета на Аделаида в Австралия, това откритие може да предостави нови пътища за лечение и дори обръщане на заболяването. То оспорва идеята, че остеоартритът е просто състояние на „износване“. Болестта на износване показва, че прогресията не е въпрос на време и е неизбежна. 


Повечето лечения за остеоартрит се концентрират върху симптомите и подобряването качеството на живот, вместо да се насочват към причините на заболяването. Това, в крайна сметка води до операция и смяна на ставите – тази перспектива има значително въздействие върху психичното здраве на пациента.

 

Когато разглеждат потенциалните причини за прогресирането на остеоартрита, изследователите работят с различни популации от стволови клетки. Тъй като прогресията на много заболявания е доказано, че е следствие от компроментирана популация от стволови клетки, като рак на кръвта и колоректален рак. 

 

Ясно е, че всички зрели клетки се развиват от конкретен източник на популация от стволови клетки – ако може да се коригира източникът на зрели клетки, може да се лекува и да се обърне увреждането на всички зрели клетки и тъкани.

 

Учените са използвали модел на остеоартрит и са идентифицирали специфична популация от стволови клетки, белязани от гена Gremlin 1Trusted Source (Grem1), за които смятат, че са отговорни за прогресирането на остеоартрита.

 

Генът Grem1 е семейство от костни морфогенни протеини, които играят роля в регулирането на органогенезата, формирането на телесни модели и тъканната диференциация. Доказано е също, че Grem1 играе роля в червата, костния мозък, панкреаса и мозъка. В ранните етапи на ембрионалното развитие Grem1 също участва в скелетогенезата - развитие на крайниците. 


По време на проучването изследователите откриват, че лечението с фибробластен растежен фактор 18 (FGF18) витализира бързото производство на Grem1 клетки в ставния хрущял на ин виво модели. Това в крайна сметка води до значително възстановяване на дебелината на хрущяла и намален остеоартрит.

 

Учените се опитват да намерят начини да излекуват или да обърнат дегенеративния ефект, който се получава върху ставите.

 

Референции:
https://www.nature.com/articles/s41467-023-42199-1

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32230-3/fulltext

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/23892