При наличие на коронавирусна инфекция е възможно да се наблюдава кихане, но това не е характерен симптом на заболяването. По-често то се наблюдава в резултат на настинка, грип или алергия.

 

Кихането е механизъм на тялото, чрез който човек отстранява определен дразнител, контактуващ с лигавицата на носа или гърлото му.


 

Тази реакция може да се получи в резултат на навлизане на чужди вещества от околната среда в носа или гърлото.

 

Носът и гърлото имат тънка лигавица, която ги предпазва от микроби и други дразнители, които тялото се опитва да ги изхвърли чрез кихане.

 

Различни дразнители могат да предизвикат такава реакция. Някои от тях са прахта, полените, сухия въздух, пикантните храни, ярката светлина и други.

 

Тъй като кихането е много често срещан симптом и може да бъде резултат от най-различни фактори и условия, то няма дефинитивна връзка със заболяването COVID-19, причинено от SARS-CoV-2.

 

Въпреки че Центъра за Контрол и Превенция на Заболяванията не го отбелязват като характерен симптом при инфекцията, в някои случаи е възможно да се наблюдава.

 

Много от симптомите на коронавируса, както и тези при други заболявания, засягат носа и гърлото на човека.

 

Отбелязаните към момента за COVID-19 симптоми включват кашлица, температура, задух, мускулни или телесни болки, умора, възпалено гърло, много често загуба на вкус или мирис, главоболие и по-рядко гадене и повръщане.

 

Въпреки това при различни хора може да се наблюдава по-разширена симптоматика, включваща и други признаци, които не са толкова характерни.

 

Кихането се включва в общите симптоми на множество заболявания, засягащи носния проход или гърлото.

 

Настинката и алергиите са много често срещана причина възникването на тази реакция. Симптомите при тези заболявания могат да включват и хрема или запушен нос, хрипове, задух, умора, главоболие, кашлица, треска, гадене повръщане и основно при алергиите могат да се наблюдават обриви.

 

Въпреки това кихането може да възникне и без наличие на медицинско състояние. Например вдишването на дразнител, като прах или химикали, може да причини кихане.

 

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-sneezing-a-symptom-of-coronavirus