Медицински предписаният канабис би могъл да се превърне в добра алтернатива на опиоидите, използвани за справяне с болка. Това е установено с помощта на проучване, включващо хиляди пациенти.

 

Хората съобщават, че изпитват по-малко болка и могат да функционират по-добре физически и социално след употреба на медицински канабис.


 

Установено е още, че по-голямата част от тях, които приемат оксикодон, кодеин и други опиоиди за лечение на своята болка, успяват да ги спрат или да я намалят чрез използване на медицински канабис.

 

Според резултатите медицинският канабис и лекарствата на базата на канабис, под подходящо медицинско наблюдение, биха могли да намалят употребата на опиати при определени хора, което да предотврати тяхната опиоидна зависимост.

 

Опиоидите са ефективни болкоуспокояващи, освен това обаче, те водят до силно пристрастяване. Фаталните случаи от предозиране с наркотични вещества в САЩ, включително и опиоиди, са нарастнали с повече от 550 000 смъртни случая от 1999 до 2020 г.

 

Поради тази причина експерти непрестанно търсят алтернативни методи за справяне с хроничната болка.

 

В изследването са включени 2183 участници с редица състояния - тревожни разстройства, хронична болка, депресия, безсъние и посттравматично стресово разстройство. Повечето от тях използват медицински канабис ежедневно.

 

След попълването на анкета, изследователите правят анализ на техните отговори. Те установяват, че според 90,6% от участниците медицинският канабис е много полезен в лечението на тяхното медицинско състояние. За 88,7% от тях той е изключително важен за качеството им на живот.

 

Отбелязано е и подобрение в нивата на болката при 85,9% от участниците. За около 84% от тях здравословните проблеми не повлияват на нормалните им социални дейности толкова, колкото преди, а за повече от половината физическите дейности - от домакинска работа до тичане, не са толкова трудни, колкото са били преди да започнат да използват медицински канабис.

 

68,7% имат поне един страничен ефект, най-честите от които са сухота в устата, повишен апетит и сънливост.

 

61% от участниците са приемали опиоиди, преди да им бъде предписан медицински канабис, като много от тях - 70,5%, са ги приемали поне две години.

 

Допълнителен анализ установява, че 79% от тези, които са приемали опиоиди, успяват да ги спрат или намалят. Броят на участниците, приемащи хидрокодон с ацетаминофен и оксикодон с ацетаминофен, двата най-често използвани опиоида в проучването, е намалял пет пъти.

 

Проучването е публикувано в сп. Substance Use and Misuse.

 

Референции:

https://medicalxpress.com/

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10826084.2022.2107673