Вирусът ебола, който циркулира из Западна Африка, вече е различен от предишните щамове. 
 
Въпреки че учените не разбират напълно какво означават промените, някои експерти се опасяват, че те могат да доведат до еволюиране на вируса, което да създаде нови опасности. 
 
Изследователите идентифицират повече от 300 нови мутации на вируса в последния щам на ебола. Това сочат данните от проучване, публикувано в сп. Science. Учените се опитват да разберат дали този щам на болестта произвежда по-високи нива на вируса, което би могло да повиши степента на заразяване. 
 
До момента все още няма научни данни, които да доказват това предположение. Учените обясняват, че колкото повече епидемията продължава, толкова по-голяма е вероятността той да се промени по начин, който да го направи по-лесно преносим сред хората. 
 
Вируси като ебола, чийто геноми се състоят от рибонуклеинова киселина, постоянно мутират. Някои мутации са добри за вируса, а други не, обяснява Ян Макай, който е вирусолог в Университета в Куинсланд, Австралия. 
 
Тези мутации, които са благоприятни за вируса, му помагат да се разпространи по-бързо и да устои по-дълго. 
NEWS_MORE_BOX
 
Досега моделите на предаване на заболяването съответстват с предходната епидемия на ебола, съобщават изследователите. 
 
Те припомнят, че вирусът се разпространява посредством директен контакт с телесни течности. Пациентите са най-заразни в късните етапи на болестта, когато в организма има големи количества от вируса. 
 
Това обяснява защо здравните работници и роднините, които се грижат за болните, са особено изложени на риск от инфектиране.