Компютъризиран мозъчен имплант ефективно облекчава краткосрочната и хронична болка при животински модели, установява ново проучване. Данните от експеримента дават надежда на пациенти, страдащи не само от различни болкови синдроми, но също така и от някои други мозъчни нарушения, като тревожност, депресия и панически атаки.


Публикувани на 21 юни в списание Nature Biomedical Engineering, резултатите показват, че имплантираните с устройството животински модели отдръпват лапите си с 40% по-бавно, поради проява на внезапна болка в сравнение с моментите, в които устройството им е било изключено.


Според авторите на изследването това предполага, че устройството е намалило интензивността на болката, изпитвана от тях. Освен това животинските модели с остро настъпила или продължителна болка прекарват около 2/3 повече време в камера, където е включено компютърно управляемото устройство, отколкото в камера, където не е било активирано.Според изследователите компютъризираният мозъчен имплант може да открива и облекчава пристъпи на болка в реално време. Устройството е и първото по рода си, насочено към хронична болка, която често се появява без да наличие на какъвто и да било стимул.


Имплантът предлага ефективна стратегия за терапия на болката, дори в случаите, когато симптомите са трудни за определяне или въздействие, пояснява старши авторът на изследването д-р Джинг Уанг.


Според статистиката хроничната болка засяга всеки четвърти възрастен в Съединените щати, но до този момент не са открити безопасни и надеждни лечения. Особено при болки, които се възвръщат, сегашните терапии като опиоиди често стават по-малко ефективни с течение на времето, тъй като пациентите стават по-малко чувствителни към лечението. В допълнение, медикаменти от групата на опиоидите активират мозъчните центрове за възнаграждение, за да създадат чувство на удоволствие, което може да доведе до пристрастяване.


Компютъризираните мозъчни импланти, предварително изследвани за предотвратяване на епилептични припадъци, могат да избегнат много от тези проблеми, обяснява д-р Уанг. Технологията, известна като интерфейс от затворен цикъл мозък-машина, открива мозъчната активност в предната част на мозъчната кора, област на мозъка, която е критична за обработката на болката. След това компютър, свързан с устройството, автоматично идентифицира електрическите модели и сигнали. Когато се открият признаци на болка, компютърът задейства терапевтична стимулация на друга област на мозъка, префронталната кора, за да я улесни и съответно да намали значително болковия сигнал.


Източник:
A prototype closed-loop brain–machine interface for the study and treatment of pain | Nature Biomedical Engineering