Скорошно проучване, проведено сред 26 000 души с хронични болки показва, че приемът на опиоиди в сравнение с плацебо е с минимална разлика в намаляването на болковото усещане.

 

Опиоидните аналгетици са широко употребявани лекарства. Само в САЩ над 2 милиона души използват такива лекарства ежедневно.


 

Всичките 26 000 участници в проучването са с хронични болки. Пациентите, които са взимали опиоиди показват статистически значимо, но минимално подобрение относно болката и извършването на физически движения и повишаване на риска от повръщане, в сравнение с плацебо групата.

 

Минималните ползи и големите рискове, свързани с използването на опиоидите дават основание на специалистите да твърдят, че обезболяването с ледени компреси и физиотерапията могат да бъдат по-добри варианти за лечение на пациенти, страдащи от хронична болка.

 

Опиоидните аналгетици се използват често при болки в гърба, мигрена, постоперативна болка. Несъмнено, пациентите чувстват облекчение на болката, но използването на тези лекарства се свързва със сериозен риск от предозиране и привикване.

 

По тази причина Американската асоциация за контрол и превенция на заболяванията препоръчва използването на опиоидните аналгетици при хронични ставно-мускулни болки да бъде само, ако е неизбежно и пациентите да бъдат уведомявани за ползите и рисковете от използването им.

 

Повечето лекари признават че огромна част от пациентите, които са на терапия с опиоиди след известно време започват да злоупотребяват с тях. 75 % от хората, използващи хероин казват, че са започнали с предозиране на опиоидни лекарства, изписани им от лекар.

 

Защо все още лекарите предписват опиоиди за ставно-мускулни болки? Повечето пациенти със силни болки са преминали през много обезболяващи и са склонни да преминат на опиоидна терапия, за да подобрят физическата си форма. Лекарите от своя страна започват лечението с физикални методи, преминават през нестероидни противовъзпалителни и при неуспех завършват с рецепти за опиоиди.

 

Има много възможности да се обмислят, когато се предлага лечение за хронична ставно-мускулна болка, преди да се премине на опиоидна терапия. Такива възможности са физиотерапия, когнитивно поведенческа терапия, медитация и йога. Факт е, че прокарването на тези лечебни методи е трудно и пациентите предпочитат бързия изпитан метод с лекарствата, който невинаги е най-доброто.