Морбили е силно инфекциозно вирусно заболяване на дихателните пътища, което се предава по въздушно-капков и битов път при ползване на общи прибори за хранене. Основните симптоми на заболяването се развиват след инкубационен период, траещ около две седмици и включват:

  • Фебрилитет;
  • Суха кашлица;
  • Ринит;
  • Фарингит;
  • Бели петънца по вътрешната част на бузата със силно червен „ореол” – петна на Коплик, които се описват като пръски вар по лигавицата;
  • Конюктивит;
  • Обрив, разпространяващ се в дистална посока от лицето към крайниците поетапно. Папулите често се сливат и формират по-големи клъстъри;
  • Фотофобия;
  • Мускулни болки и слабост.

Възможните усложнения са: отит, енцефалит, ларингит, бронхит, пневмония и др.

 


Лечението на инфекцията е силно ограничено, като с по-важно значение е превенцията – имунизация с атенюирана ваксина, съдържаща омаломощени вирусни частици. 

 

Ваксината се поставя подкожно или мускулно обикновено между 9- и 12-месечна възраст, по българския имунизационен календар на 13 месеца, както и на 12 години. 

 

Възможна е и постекспозиционна терапия с ваксината в първите 72 часа от контакта с инфектиран човек. Ако все пак се развие заболяването, то протича много по-леко и за по-кратко време.

 

При бременни, бебета и пациенти с нарушен имунен отговор (ХИВ и др.) се предпочита лечението с имуноглобулинов серум след експозиция. При третирането с такъв серум през първите шест дни, шансът от развитие на инфекция силно намалява, а ако се развие такава, то симптоматиката е много по-лека.

 

Медикаментозното лечение е неспецифично – ползват се антипиретици (нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) – парацетамол, ибупрофен и др., като аспирин се избягва в детска възраст, поради повишен риск от развитие на синдром на Рей с мозъчен оток и чернодробни увреждания).

 

При развитие на усложнения – бактериални инфекции (пневмония, отити, конюктивити и др.) към терапията се предписват и антибиотици.

 

Суплементирането с високи дози витамин А екзогенно също намалява тежестта на симптоматиката, особено при лица с дефицит на витамина.

 

Препоръчва се повишен прием на течности и електролити, поради възможността за дехидратация от пирексията.

 

Според изследвания, вирусът на морбили е податлив на третиране с рибавирин в ин витро условия. За момента методът е само експериментален и е ползван при силно имунокомпроментирани пациенти.

 

В заключение, заразяване с морбили се наблюдава обикновено при неваксинирани деца. Прогнозата при пациенти в добро здраве е позитивна. Риск представлява вероятността от развитие на усложнения като енцефалит, сърдечна и дихателна недостатъчност.